Raad voor de Journalistiek tikt omroep op vingers

LELYSTAD • Ma 26 november 2018 | 16:03 • Maandag 26 november 2018 | 16:03

De Raad voor de Journalistiek vindt dat Omroep Flevoland journalistiek onzorgvuldig heeft gehandeld. Op 7 maart is een artikel gepubliceerd met de kop: Forum voor de Ouderen wil af van kandidaat.

Het artikel gaat over Mary Apeldoorn uit Lelystad. Het kandidaat-raadslid Apeldoorn heeft op 8 maart 2018 een klacht ingediend tegen de hoofdredacteur van Omroep Flevoland naar aanleiding van dit bericht, omdat zij van mening is dat het artikel is geplaatst zonder voldoende toepassing van wederhoor.

De Raad stelt in haar uitspraak mevrouw Apeldoorn in het gelijk. Dit is de samenvatting van de uitspraak:

Samenvatting uitspraak:
Omroep Flevoland heeft journalistiek onzorgvuldig gehandeld door het artikel "Forum voor de Ouderen wil af van kandidaat" te publiceren zonder voldoende wederhoor toe te passen bij mevrouw Apeldoorn (klaagster). De omroep mocht niet volstaan met het verwerken van een e-mail van klaagster aan derden, waarin zij had laten weten dat zij niet op de kwestie wilde ingaan. Niet valt in te zien waarom de omroep niet langer op een reactie van klaagster had kunnen wachten.

Na de publicatie heeft de omroep klaagster ruim de gelegenheid geboden alsnog te reageren, zodat haar reactie aan het artikel had kunnen worden toegevoegd. Dat klaagster om haar moverende redenen hierop niet is ingegaan, kan de omroep niet worden verweten. De omroep heeft derhalve op journalistiek zorgvuldige wijze de klacht afgehandeld.

Hoofdredacteur Allard Berends laat in een reactie op de uitspraak weten de kwestie te betreuren en er voor te waken dat het journalistieke principe van wederhoor in de toekomst zorgvuldiger wordt toegepast.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel