Ketelhaven blijft tegen windmolens

DRONTEN • Ma 26 november 2018 | 22:31 • Maandag 26 november 2018 | 22:31

Inwoners van Ketelhaven blijven grote moeite houden met de komst van 249 meter hoge windmolens vlakbij hun dorp. Als initiatiefnemer Windkoepel Groen niet met een beter plan komt, dreigt een gang naar de rechter tot aan de Raad van State.

Dat bleek maandagavond tijdens een bijpraatsessie over Windplan Groen, waar tientallen inwoners van Ketelhaven op af waren gekomen.

Sommige inwoners twijfelen; ze zijn voor windenergie als milieuvriendelijk alternatief, maar vinden dat de dichtstbijzijnde molen, die op 900 meter afstand staat, te dicht op de huizen komt te staan. Inwoners vrezen geluidsoverlast, slagschaduw door de enorme wieken en vooral verstoring van het landschap.

Eén windmolen is al uit het plan geschrapt
Na eerdere bezwaren heeft Windkoepel Groen al één molen geschrapt, die op 400 meter van de bebouwing zou komen. Nog een windturbine bij Ketelhaven weghalen is volgens voorzitter Wim Luijkx niet mogelijk. Het project is anders niet haalbaar en het kost nu al grote moeite om het rendabel te krijgen.

Het opschuiven van de windmolens naar Roggebot is niet mogelijk vanwege het stiltegebied. Verderop in het plangebied, dat zich uitstrekt tot Zeewolde, is het ook al passen en meten om de molens onder te brengen. In Windplan Groen vervangen 109 nieuwe en grotere turbines 98 oudere windmolens. Sommige oude molens blijven nog staan.

Alleen harde argumenten kunnen plan veranderen
Luijkx verwacht dat het Windplan Groen alleen nog kan veranderen als er 'harde argumenten' komen vanuit de betrokken overheden, door de milieu effectrapportage (mer) of door hoogtebeperkingen van de windmolens voor de kleine luchtvaart. De initiatiefnemers zijn over de veiligheid van de vliegtuigjes al heel lang in gesprek met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Nadat de gemeenteraden van Dronten, Lelystad en Provinciale Staten de voorkeursvariant hebben goedgekeurd, wordt het plan nu verder uitgewerkt. Wim Luijkx verwacht dat de eerste nieuwe molens pas in 2023 kunnen draaien.

Woensdagavond is er een bijpraatsessie in De Voorhof in Biddinghuizen, donderdag in het stadhuis in Lelystad en volgende week maandag in De Open Hof in Dronten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel