OM eist taakstraf en rijontzegging voor dodelijk ongeval met trekker

FLEVOLAND • Vr 30 november 2018 | 16:43 • Vrijdag 30 november 2018 | 16:43

De chauffeur van een trekker die op 7 juli 2016 twee fietsers aanreed stond vrijdag terecht voor de rechtbank in Lelystad. Bij dat ongeluk op de Praamweg in Lelystad zag de bestuurder een echtpaar uit Almere te laat en kon ze niet meer ontwijken.

De 73-jarige man overleed ter plekke. De vrouw raakte zwaargewond en heeft hersenletsel overgehouden aan het ongeluk. De 55-jarige bestuurder van de trekker verklaarde voor de rechter dat hij de fietsers helemaal niet heeft gezien. De man uit IJsselmuiden wijt dat aan het beperkte zicht op de trekker, veroorzaakt door de maaiarm die aan het voertuig hangt. Ook verklaarde hij dat hij was afgeleid door het andere verkeer op de weg.

'Paniek'
Op de vraag van de rechter of hij zat te bellen tijdens het ongeluk antwoordde hij ontkennend. Vlak na het ongeluk heeft de man in paniek 112 proberen te bellen en in de haast heeft hij eerst de Telegraaf-app aangeklikt en later het nummer van zijn vrouw.

Volgens een getuige was er op het moment van het ongeluk juist geen verkeer op de Praamweg dat voor afleiding kan hebben gezorgd. Ook reed de bestuurder zeker 30 km/uur. De verdachte zegt dat hij niet harder dan 15 km/uur heeft gereden.

"Ik vind het verschrikkelijk en ik wou dat ik het terug kon draaien", zei de man tijdens de zitting. Toch kon hij geen duidelijkheid scheppen over de oorzaak van het ongeluk.

'Nachtmerrie'
De familie van het echtpaar was ook aanwezig in de rechtszaal en een dochter vertelde in een verklaring dat hun leven sinds het ongeluk een nachtmerrie is. Hun vader is dood en hun moeder zit met zwaar hersenletsel in een verpleegtehuis.

Volgens de officier van justitie heeft de man zijn functie als beroepschauffeur ernstig verzaakt en had hij beter op moeten letten. De officier van justitie eist 240 uur taakstraf en een rijontzegging van 6 maanden. De rechter doet uitspraak op 14 december.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel