Gemeente blundert voor 1,7 miljoen euro met afvalcontainers

DRONTEN • Vr 14 december 2018 | 14:35 • Vrijdag 14 december 2018 | 14:35

De gemeente Dronten heeft 78 ondergrondse afvalcontainers meer laten plaatsen dan de bedoeling was. Dat heeft de gemeente 1,7 miljoen euro extra gekost. Dat blijkt uit een rapportage van een onafhankelijk onderzoeksbureau. De fout werd ontdekt toen in juni het budget voor de containers niet afdoende was om de leverancier te betalen. Het college van B en W liet onderzoek doen om te ontdekken waar het fout ging. Ook wilde het college graag weten wat de financiële gevolgen zijn.

In juni 2016 stelde de gemeenteraad van Dronten het afvalbeleidsplan vast voor de periode tot en met 2021. In dat plan stond dat de bestaande ondergrondse containers vervangen zouden moeten worden en er een aantal nieuwe nodig was. Toen de gemeente de opdracht in januari 2017 definitief aanbesteedde werd er gesproken over 224 containers.

Bij de oplevering in april 2018 bleek het aantal containers gestegen te zijn tot 302. Als oorzaak wordt genoemd dat er ook containers geplaatst zijn bij hoogbouwlocaties. In de originele plannen was hier geen sprake van. Ook zijn er meer containers geplaatst omdat wijkbewoners vonden dat er te weinig gepland waren.

1,7 miljoen euro meer
Uiteindelijk zijn de totale kosten bijna 3 miljoen euro, 1,7 miljoen euro meer dan begroot. Omdat er meer containers zijn geplaatst, zijn ook de berekeningen voor de kosten van het onderhoud en gebruik niet meer toereikend. Het onderzoeksbureau schat in dat er een jaarlijks tekort is van 45.000 euro.

Het onderzoeksbureau constateert dat de gemeente geen duidelijke afspraken heeft gemaakt. Het budget was bijvoorbeeld niet duidelijk vastgelegd. Ook werd er niet goed gecommuniceerd tussen de raad, het college en de ambtenaren. Op 20 december staat de kwestie op de agenda van de gemeenteraad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel