Nieuwe aanpak helpt wanbetalers gas en licht

ALMERE • Ma 17 december 2018 | 13:44 • Maandag 17 december 2018 | 13:44

De gemeente Almere en energiebedrijf NUON hebben een nieuwe aanpak afgesproken rond mensen die wegens wanbetaling afgesloten worden van elektriciteit en gas. Als deze Almeerders meedoen aan de gemeentelijke schuldhulpverlening en budgetbeheer accepteren, kunnen ze volgens de nieuwe aanpak eerder worden aangesloten.

Normaal gesproken moet een afgesloten huishouden een kredietwaardigheidstoets laten zien en een waarborgsom betalen voor er weer gas en licht wordt aangesloten. In het nieuwe plan verdwijnen deze eisen. Volgens wethouder Jerzy Soetekouw is dit een belangrijke aanpassing. "Voor veel mensen maken deze voorwaarden het heel moeilijk om een nieuw energiecontract af te sluiten. In het ergste geval lukt dat helemaal niet en zit een huishouden langere tijd zonder gas en elektriciteit."

Door het budgetbeheer is de maandelijkse betalingstermijn gegarandeerd, en er wordt gewerkt aan een oplossing van de financiële problemen. De nieuwe afspraken gelden niet voor Almeerders die zijn afgesloten van de stadsverwarming. In 2019 wordt wel een pilot gestart om ook voor inwoners met stadsverwarming een oplossing te vinden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel