Stijging aantal zwakke basisscholen Scholen Groep

ALMERE • Ma 17 december 2018 | 19:46 • Maandag 17 december 2018 | 19:46

Het aantal zwakke basisscholen van de Almeerse Scholen Groep (ASG) is toegenomen. Dat blijkt uit een rapport van de onderwijsinspectie.

Vier jaar geleden telde de ASG één zwakke basisschool en drie zeer zwakke. De inspectie concludeert na een controle in april dat er vier zwakke basisscholen bij zijn gekomen, zo is te lezen in een brief van het stadsbestuur. Het aantal zeer zwakke basisscholen bleef gelijk.

De inspectie schrijft in het rapport dat Sterrenschool Het Universum, Het Palet, De Zeetuin, De Achtbaan en de Argonaut zwak zijn. De Argonaut is al langer een zwakke school. De Vuurvogel, De Aquamarijn en Het Meesterwerk zijn zeer zwak. Zo is te lezen op de website van de inspectie.

Wat is de verklaring voor de toename?
De stijging van het aantal zwakke basisscholen heeft volgens de inspectie voor een deel te maken met een nieuw zogeheten toezichtskader. Voorheen werd er vooral gekeken naar de resultaten van de leerlingen, tegenwoordig wordt er ook gekeken naar de veiligheid en het zicht op hoe leerlingen zich ontwikkelen.

De strengere manier van controleren zorgt ervoor dat scholen die eerst voldoende waren, nu het predicaat zwak kunnen krijgen. Ook landelijk steeg het aantal zwakke basisscholen.

Ook bestuur is 'zwak'
Het bestuur van de ASG is door de inspectie ook beoordeeld als zwak. De Almeerse Scholen Groep zou volgens het rapport onvoldoende zicht hebben op de kwaliteit van het onderwijs dat op de scholen gegeven wordt. Verder wordt er niet voldoende gestuurd op de verbetering van de onderwijskwaliteit. Op het gebied van financieel beheer scoort ASG wel goed.

Positieve ontwikkelingen
Alle zwakke en zeer zwakke scholen van de ASG zitten sinds april in een verbetertraject. Deze maand werd er gekeken wat dat heeft opgeleverd en de inspectie zegt "zeer tevreden" te zijn met ontwikkeling op de scholen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel