Topman Schiphol: 'Airport kan open zonder regeling ministerie'

LELYSTAD • Ma 7 januari 2019 | 19:05 • Maandag 7 januari 2019 | 19:05

Om Lelystad Airport geopend te krijgen is niet per se een regeling van het ministerie nodig. Dat zei president-directeur Dick Benschop van Royal Schiphol Group maandag bij de nieuwjaarsbijeenkomst. Als luchtvaartmaatschappijen worden gelokt met een aantrekkelijk aanbod van prijs en kwaliteit, dan staat niets de opening van Lelystad in de weg.

In zijn toespraak vermeed Benschop de politiek gevoelige discussie rond Lelystad Airport. Die gaat behalve over de weerstand tegen de overlast door de lage vliegroutes op dit moment vooral over een regeling, waarmee vluchten van Schiphol naar Lelystad zouden moeten worden verplaatst.

Begin december trok minister Van Nieuwenhuizen een concept van deze verkeersverdelingsregeling in, omdat de Europese Commissie die dreigde af te keuren. Brussel vindt dat Lelystad toegankelijk moet zijn voor alle luchtvaartmaatschappijen. De minister wil op Lelystad alleen maatschappijen toestaan die een vakantievlucht op Schiphol opgeven. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat Lelystad uitsluitend een overloopluchthaven wordt en in geen geval zelfstandig groeit.

Kan Lelystad Airport in 2020 open?
Benschop verwacht dat de minister en Europese Commissie uiterlijk dit voorjaar een oplossing vinden voor het geschil rond de verdelingsregeling.
Mocht dat niet lukken, dan is het volgens Benschop nog steeds mogelijk om maatschappijen te verleiden om vakantievluchten vrijwillig van Schiphol naar Lelystad te verhuizen. Of de luchthaven dan in 2020 open kan durft de Schiphol-baas niet te zeggen.

Transavia wacht spelregels af
Transavia zal zeker haar verantwoordelijkheid nakomen en naar Lelystad gaan, maar er moet eerst duidelijkheid zijn over de spelregels, tarieven en openingstijden, zo zei directeur Mattijs ten Brink. Hij is tegen autonome groei van Lelystad door de komst van nieuwkomers, die nu nog niet op Schiphol vliegen.

Maatschappijen als Transavia moeten uiterlijk in maart weten of Lelystad Airport in april 2020 beschikbaar is, anders blijft er te weinig tijd om vluchten voor te bereiden. Lukt april volgend jaar niet, dan ligt april 2021 voor de hand. Het najaar van 2020 is niet zo interessant om met nieuwe routes te beginnen.

Gaat de KLM vanaf Lelystad vliegen?
President-directeur Pieter Elbers van KLM (moederbedrijf van Transavia) wacht ook af hoe de discussie tussen de minister en Brussel verloopt. KLM gaat in geen geval op eigen initiatief vluchten naar Lelystad verplaatsen als de voorwaarden niet duidelijk zijn. Elbers vindt de oorspronkelijke regeling die de minister voorstelde (alleen naar Lelystad wie plek Schiphol opgeeft) nog steeds heel eerlijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel