Vrouw streek jarenlang geld van dode vader op

ALMERE • Di 8 januari 2019 | 12:42 • Dinsdag 8 januari 2019 | 12:42

Een 65-jarige vrouw uit Almere is dinsdag door de politierechter in Utrecht veroordeeld omdat ze jarenlang de AOW-uitkering van haar overleden vader bleef innen. De Almeerse kreeg 180 uur werkstraf opgelegd, waarvan 80 uur voorwaardelijk.

Haar vader overleed in maart 2013 in Suriname, maar dat verzweeg de vrouw tegenover de Sociale Verzekeringsbank. Die instantie betaalde daardoor tot mei 2017 elke maand geld uit, in totaal ruim 24.000 euro. De Almeerse nam het vervolgens van de bankrekening op met een bankpas die ze beheerde. Het geld ging onder meer op aan kleding, boodschappen en vakanties.

De vrouw kon in de rechtszaal niet verklaren waarom ze het overlijden van haar vader niet direct had gemeld, maar daarna was er voor haar geen weg meer terug. Uit schaamte durfde ze het niet meer te melden en droeg ze het jarenlang als ‘een groot geheim’ met zich mee. Ook tegenover haar echtgenoot en haar broer verzweeg ze dat ze nog steeds het pensioen van haar vader ontving.

Tegen de verdachte was 100 uur werkstraf en een maand voorwaardelijke celstraf geëist, maar de rechter vond een voorwaardelijke gevangenisstraf te ver gaan. Hij constateert dat de vrouw ‘oprecht spijt’ heeft en dat de kans klein is dat ze weer fraudeert. De Almeerse heeft onlangs een terugbetalingsregeling met de Sociale Verzekeringsbank getroffen. Ze gaat elke maand 200 euro terugbetalen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel