Nieuwe schoolcampus gaat Porteum heten

LELYSTAD • Di 8 januari 2019 | 17:39 • Dinsdag 8 januari 2019 | 17:39

De nieuwe middelbare schoolcampus in Lelystad gaat Porteum heten. De naam is een samenstelling van het Engelse woord voor haven (port) en lyceum.

De huidige middelbare scholen, SGL, Arcus en Rietlanden, verdwijnen door de komst van de campus. Op het nieuwe terrein krijgen vanaf schooljaar 2020/2021 zo'n 3800 leerlingen les. Als locatie is eerder al gekozen voor een nu braakliggend stuk grond vlak naast de Rietlanden.

De naam Porteum is dinsdag gepresenteerd op de nieuwjaarsbijeenkomst van de SVOL, het overkoepelende schoolbestuur.

Zeven gebouwen
De nieuwe onderwijscampus gaat bestaan uit zeven verschillende gebouwen. "Die dienen elk als thuisbasis voor een kleinere groep leerlingen. Elk gebouw krijgt daarom ook een eigen naam, passend bij onze rijke scheepvaartgeschiedenis en dus ook bij de naam Porteum," zo meldt de SVOL.

De namen van het HAVO/VWO-gedeelte worden Kompas, Peil en Echo. De VMBO-gebouwen krijgen de namen Boeg, Ruim en Steven. Het zevende gebouw, het zogeheten cultuurgebouw, gaat Porteum Brug heten. "Met deze namen zijn de gebouwen onderdeel van het geheel maar ook een eigen, herkenbare plek voor onze leerlingen en medewerkers," aldus de school.

Veilige haven
Aan het bedenken van de nieuwe naam ging een uitgebreid traject vooraf. Daarin hebben ouders, leerlingen en medewerkers meegedacht via een workshop onder leiding van naamexpert Floris Hülsmann.

Het verwerken van het woord port in de naam is volgens hem een verwijzing naar de waterrijke geschiedenis van Lelystad. "Vroeger voeren hier de schepen over de Zuiderzee." Hij omschrijft een toekomstbeeld waarin er diverse gebouwen staan 'waarbij de leerlingen kunnen aanmeren'. "Maar het gaat ook om de gedachte van een veilige haven. Een plek waar je je thuis kan voelen."

Het logo van de nieuwe school:

De namen van de zeven gebouwen:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel