GroenLinks wil ook in Dronten bijeenkomst over vliegveld

FLEVOLAND • Wo 9 januari 2019 | 12:36 • Woensdag 9 januari 2019 | 12:36

GroenLinks in Dronten is verbaasd dat er volgende maand in Dronten geen informatie-avond wordt gehouden over de uitbreiding van Lelystad Airport. De enige avond in Flevoland is op 5 februari in de Agora in Lelystad.

Fractievoorzitter Paul Vermast vindt dat inwoners van Dronten als Flevolandse gemeente die het meest wordt getroffen door de vliegroutes toch zeker moet worden geïnformeerd. "Een avond in (op z'n minst') Biddinghuizen lijkt mij zeer redelijk en nodig", aldus Vermast. Ook Ben Sonneveld van Leefbaar Zeewolde vindt een info-avond in zijn dorp op zijn plaats, want bij Zeewolde komen de toestellen op circa 600 meter over.
Vermast heeft de kwestie aangekaart bij wethouder Irene Korting. In een reactie zegt de gemeente dat zij een extra infobijeenkomst onder de aandacht van het ministerie zal brengen.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat legt vanaf vrijdag het gewijzigde luchthavenbesluit van Lelystad Airport ter inzage. Daarin staat hoe de luchthaven na opening mag worden gebruikt. Het luchthavenbesluit was al in 2015 vastgesteld en goedgekeurd, maar de procedure wordt overgedaan omdat er fouten waren ontdekt. Zo was onder meer de geluidsoverlast in de milieu effectrapportage (mer) verkeerd berekend. Het nieuwe besluit bevat diverse aanpassingen.

Reageren kan tot en met 21 februari
Iedereen krijgt tot en met 21 februari de tijd om met een zienswijze te reageren op het besluit en op te merken wat er goed of niet goed is. Vooruitlopend daarop worden er zes informatiebijeenkomsten gehouden, één in elke provincie die met de vliegroutes te maken krijgt. In Flevoland is er dus alleen een bijeenkomst in Lelystad. Wie daar bij wil zijn moet zich wel aanmelden bij het ministerie, want er zijn in het Agora Theater maar 300 plaatsen beschikbaar.

Hoog Overijssel vindt volgorde verkeerd
Actiegroep Hoog Overijssel heeft kritiek op de procedure. Zij vindt het niet juist dat de Eerste en Tweede Kamer het luchthavenbesluit nu al ter bespreking krijgen aangeboden, terwijl zienswijzen nog moeten binnenkomen. De actiegroep vreest dat het dan geen zin heeft om zienswijzen in te dienen, als het parlement er toch niets mee kan. Deze volgorde helpt niet om het vertrouwen te winnen, waarover minister Cora van Nieuwenhuizen zich steeds sterk voor zegt te maken. Hoog Overijssel heeft de minister gevraagd om te wachten met behandeling in de Kamer, totdat de zienswijzen zijn ingediend.

Kamerleden: wij praten nu nog niet over Lelystad
VVD-Kamerlid Remco Dijkstra zegt in een reactie dat de volgorde van de procedures die de minister hanteert voldoet aan de wet. Maar, voegt hij eraan toe, de Kamer bepaalt zelf wanneer men over het Luchthavenbesluit spreekt.

De Tweede Kamer heeft op 19 december nog uitgesproken dat zij pas over het besluit wil oordelen, als alle procedures rond Lelystad Airport zijn afgerond. Eppo Bruins (ChristenUnie) bevestigt dat "we pas over een paar maanden praten over het Luchthavenbesluit, niet nu".
Suzanne Kröger (GroenLinks) zegt ook dat het aan de Kamer is om te bepalen wanneer het luchthavenbesluit wordt besproken. Zij begrijpt de zorgen van Hoog Overijssel en vraagt zich af of procedure niet anders moet.
De SP deelt het standpunt van Hoog Overijssel en vindt dat de zienswijzen ook door de Kamer moeten kunnen worden beoordeeld.

In de zomer van 2014 liepen de procedures voor het indienen van zienswijzen en bespreking in de Tweede Kamer ook gelijk op. Op verzoek van de Kamer werd er in november toen een extra keer over het luchthavenbesluit gesproken. Toenmalig staatssecretaris Wilma Mansveld stelde het besluit uiteindelijk op 31 maart 2015 vast.

Minister: in mei duidelijkheid over gesprekken met Brussel
Minister Van Nieuwenhuizen schrijft woensdag aan de Kamer dat zij verwacht in mei op alle zienswijzen te kunnen reageren. Zij verwacht tegen die tijd ook meer duidelijkheid over de gesprekken met de Europese Commissie over de voorwaarden waaronder Lelystad Airport open kan. In december werd duidelijk dat Brussel een voorgestelde regeling voor de verplaatsen van vakantievluchten van Schiphol naar Lelystad zou afwijzen. Sindsdien zoekt de minister naar een oplossing.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel