GroenLinks wil ook in Dronten bijeenkomst over vliegveld

FLEVOLAND • Wo 9 januari 2019 | 12:36 • Woensdag 9 januari 2019 | 12:36

GroenLinks in Dronten is verbaasd dat er volgende maand in Dronten geen informatie-avond wordt gehouden over de uitbreiding van Lelystad Airport. De enige avond in Flevoland is op 5 februari in de Agora in Lelystad.

Fractievoorzitter Paul Vermast vindt dat inwoners van Dronten als Flevolandse gemeente die het meest wordt getroffen door de vliegroutes toch zeker moet worden geïnformeerd. "Een avond in (op z'n minst') Biddinghuizen lijkt mij zeer redelijk en nodig", aldus Vermast. Ook Ben Sonneveld van Leefbaar Zeewolde vindt een info-avond in zijn dorp op zijn plaats, want bij Zeewolde komen de toestellen op circa 600 meter over.
Vermast heeft de kwestie aangekaart bij wethouder Irene Korting. In een reactie zegt de gemeente dat zij een extra infobijeenkomst onder de aandacht van het ministerie zal brengen.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat legt vanaf vrijdag het gewijzigde luchthavenbesluit van Lelystad Airport ter inzage. Daarin staat hoe de luchthaven na opening mag worden gebruikt. Het luchthavenbesluit was al in 2015 vastgesteld en goedgekeurd, maar de procedure wordt overgedaan omdat er fouten waren ontdekt. Zo was onder meer de geluidsoverlast in de milieu effectrapportage (mer) verkeerd berekend. Het nieuwe besluit bevat diverse aanpassingen.

Reageren kan tot en met 21 februari
Iedereen krijgt tot en met 21 februari de tijd om met een zienswijze te reageren op het besluit en op te merken wat er goed of niet goed is. Vooruitlopend daarop worden er zes informatiebijeenkomsten gehouden, één in elke provincie die met de vliegroutes te maken krijgt. In Flevoland is er dus alleen een bijeenkomst in Lelystad. Wie daar bij wil zijn moet zich wel aanmelden bij het ministerie, want er zijn in het Agora Theater maar 300 plaatsen beschikbaar.

Hoog Overijssel vindt volgorde verkeerd
Actiegroep Hoog Overijssel heeft kritiek op de procedure. Zij vindt het niet juist dat de Eerste en Tweede Kamer het luchthavenbesluit nu al ter bespreking krijgen aangeboden, terwijl zienswijzen nog moeten binnenkomen. De actiegroep vreest dat het dan geen zin heeft om zienswijzen in te dienen, als het parlement er toch niets mee kan. Deze volgorde helpt niet om het vertrouwen te winnen, waarover minister Cora van Nieuwenhuizen zich steeds sterk voor zegt te maken. Hoog Overijssel heeft de minister gevraagd om te wachten met behandeling in de Kamer, totdat de zienswijzen zijn ingediend.

Kamerleden: wij praten nu nog niet over Lelystad
VVD-Kamerlid Remco Dijkstra zegt in een reactie dat de volgorde van de procedures die de minister hanteert voldoet aan de wet. Maar, voegt hij eraan toe, de Kamer bepaalt zelf wanneer men over het Luchthavenbesluit spreekt.

De Tweede Kamer heeft op 19 december nog uitgesproken dat zij pas over het besluit wil oordelen, als alle procedures rond Lelystad Airport zijn afgerond. Eppo Bruins (ChristenUnie) bevestigt dat "we pas over een paar maanden praten over het Luchthavenbesluit, niet nu".
Suzanne Kröger (GroenLinks) zegt ook dat het aan de Kamer is om te bepalen wanneer het luchthavenbesluit wordt besproken. Zij begrijpt de zorgen van Hoog Overijssel en vraagt zich af of procedure niet anders moet.
De SP deelt het standpunt van Hoog Overijssel en vindt dat de zienswijzen ook door de Kamer moeten kunnen worden beoordeeld.

In de zomer van 2014 liepen de procedures voor het indienen van zienswijzen en bespreking in de Tweede Kamer ook gelijk op. Op verzoek van de Kamer werd er in november toen een extra keer over het luchthavenbesluit gesproken. Toenmalig staatssecretaris Wilma Mansveld stelde het besluit uiteindelijk op 31 maart 2015 vast.

Minister: in mei duidelijkheid over gesprekken met Brussel
Minister Van Nieuwenhuizen schrijft woensdag aan de Kamer dat zij verwacht in mei op alle zienswijzen te kunnen reageren. Zij verwacht tegen die tijd ook meer duidelijkheid over de gesprekken met de Europese Commissie over de voorwaarden waaronder Lelystad Airport open kan. In december werd duidelijk dat Brussel een voorgestelde regeling voor de verplaatsen van vakantievluchten van Schiphol naar Lelystad zou afwijzen. Sindsdien zoekt de minister naar een oplossing.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (20)

 • Alexandros

    Wo 9 januari Woensdag 9 januari

  Dronten moet helemaal niet opgehitst worden. Er moet immers zo nog wel een plekje zijn in de buurt van de Randstad waar je goedkoop kunt wonen.

  reageer
 • Bas

    Za 12 januari Zaterdag 12 januari

  Ik kan Dronten echt geen Randstad noemen hoor. Er gaat niet eens een snelweg heen. Overigens neemt het inwonertal van Dronten jaarlijks af. Dus over 10 jaar wonen daar een stuk minder mensen.

 • Hans

    Wo 9 januari Woensdag 9 januari

  Pau Vermast dat is toch die eeuwige student? wordt tijd dat hij eens gaat werken voor zijn centen maar nee meneer vind het wel makkelijk om op de zak van de gemeenschap te leven.

  reageer
 • Cathy

    Wo 9 januari Woensdag 9 januari

  Een milieu ramp op de wadden eilanden. Zichtbare rommel werd door inwoners van Nederland opgeruimd. Samen de schouders er onder. Geweldig.
  Nu zijn er inwoners van Nederland die er voor waken dat een milieu ramp zich boven ons af afspeelt. De fijn stof en andere troep is niet zichtbaar, maar wel degelijk vervuilend en ongezond. Geweldig dat een aantal inwoners dit aan kaarten en er werk van maken. Samen de schouders eronder. Geweldig.

  reageer
 • Albert

    Wo 9 januari Woensdag 9 januari

  Laten we aub snel dat vliegveld open gooien en stoppen met dit steeds terugkerende geneuzel van een groep die kennelijk niks anders heeft te doen.

  reageer
 • Ruub

    Wo 9 januari Woensdag 9 januari

  U begrijpt het!

 • Linda

    Wo 9 januari Woensdag 9 januari

  Paul Vermast kan zoveel willen. Hij komt maar op de fiets naar Lelystad, kan ie vooraf en achteraf nog langs de coffeeshop...

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Peer

    Wo 9 januari Woensdag 9 januari

  Groen links de haters van de vooruitgang, de mond vol over het milieu, maar zelf rijden in oude diesels,in slecht geisoleerde huizen wonen, dat is groen links. En andere voor de kosten laten opdraaien. Weg met deze bedweters.

  reageer
 • Blauwkalf

    Wo 9 januari Woensdag 9 januari

  Je bent voor iemand die niks van GroenLinks moet hebben verdacht goed op de hoogte van hoe zij wonen en autorijden. Wat is trouwens een bedweter ? Ieman die zijn bed weet te vinden? Of bedoel je iemand die het beter denkt te weten, zoals jijzelf ? Dat is dan een betweter.

 • Jan

    Wo 9 januari Woensdag 9 januari

  Als je echt betrokken bent, last denk te hebben van..., is Lelystad dichtbij, toch....

  reageer
 • pieter de oude

    Wo 9 januari Woensdag 9 januari

  De vorige keer in Dronten bij de Alders-tafel probeerde groenlinks
  iedereen die de zaal binnen kwam te puschen om een handtekening
  tegen het vliegveld te zetten ,voordat er nog een argument op tafel
  was gekomen, trouwens voor Dronten was het vliegveld toen helemaal
  geen item ,zelfs de burgemeester, "toen nog CDA lid" liet het afweten.
  Maar mocht het vliegveld er toch komen,neem ik aan dat er geen groenlinks
  vertegenwoordigers en zeker niet de Drontense loco bij de officiele
  opening aanwezig zijn.

  reageer
 • Nadenken

    Wo 9 januari Woensdag 9 januari

  Dit lijkt mij een goede zet. Mensen betrekken en 'goed' informeren. Daarnaast rugbaarheid geven aan de informatiedagen. Dat is in het verleden in ieder geval niet goed gegaan. Het gaat er niet alleen om of je voor of tegen bent.

  reageer
 • L

    Wo 9 januari Woensdag 9 januari

  Ach ja want ‘wij als 500.000 willekeurige burgers eisen dat wij alle 500.000 alles mogen weten en overal over mogen zeiken.
  Lekker belangrijk allemaal. Ga je concentreren op iets leuks.

 • Smit Klaas

    Wo 9 januari Woensdag 9 januari

  Laat Paul Vermast zich maar druk maken over de verbouwing van het gemeentehuis en andere geld verslindende projecten in Dronten

  reageer
 • Henk

    Wo 9 januari Woensdag 9 januari

  Eerst Amsterdam en nauw Lelystad kapot maaken

  reageer
 • Jan2

    Do 10 januari Donderdag 10 januari

  Nauw Lelystad of wijd Lelystad

 • Mjamjam

    Wo 9 januari Woensdag 9 januari

  Overdreven gezeur over die geluidsoverlast. Het zijn zoals vaak slechts een aantal personen, die heel veel van zich laten horen. Deze mensen luisteren ook alleen maar naar gelijkgestemden en denken daardoor dat iedereen zo denkt. Waarschijnlijk staan ze straks als eerste vooraan om een vliegreis te maken.

  reageer
 • Yvon

    Wo 9 januari Woensdag 9 januari

  U bent een beetje naïef, zo niet dom, als u denkt dat t alleen over geluidsoverlast gaat

 • Emma

    Wo 9 januari Woensdag 9 januari

  Elektiche vliegtuigen

  reageer
 • Barry

    Wo 9 januari Woensdag 9 januari

  Groen Links is een wolf in schaapskleren en onnozelen die daar intrappen. Onder het mom lieflijk voor natuur, is het de partij louter om te doen om de economie kapot te maken, drugs te legaliseren en de gewone werkende burger dwars te liggen. Zie de ophef om de letters iAmsterdam op te heffen ivm individualisme. Het is en blijft de gevaarlijke communistische partij wat zich mooi verkleedt. Trap er niet in. Je krijgt er ongelofelijk veel ellende bij!

  reageer
 • Yvon

    Wo 9 januari Woensdag 9 januari

  Ja,ja binnenkort provinciale verkiezingen he, van waaruit de 1e kamer wordt gekozen. We kennen dat inmiddels wel bij alle verkiezingen. Dan weten ze wel wat er onder de bevolking speelt, maar eenmaal gekozen merk je daar echt helemaal nx meer van. Dan doen ze gewoon wat bij ze opkomt of sluiten compromissen die haaks staan op wat er in hun programma staat

 • Rinus Rooyakkers

    Wo 9 januari Woensdag 9 januari

  Niemand wordt "getroffen" door geluidsoverlast, dat wordt op voorhand schromelijk overdreven door de tegenstanders.

  reageer
 • Yvon

    Do 10 januari Donderdag 10 januari

  Oh ja. Heb in de buurt v Schiphol gewoond, ongeveer een km of 25 er vandaan. Werd ziek van de vervuiling en de herrie. Kon elke dag mn vensterbanken schoonmaken en 1xper week moest echt alles geboend worden omdat het onder de troep zat. Kon amper gesprekken voeren in de tuin. Als de wind "goed stond" denderde er 4x pu iets over en als de wind slecht stond kon je beter binnen blijven. Werd helemaal nx gedaan hoor voor omwonenden, dat gaat is lelystad ook gebeuren als t vliegveld eenmaal open is

 • Ed

    Wo 9 januari Woensdag 9 januari

  In de noordoostpolder wonen zeker geen mensen.Dorpen als Ens etc worden ook getroffen door geluids overlast

  reageer
 • Ad

    Wo 9 januari Woensdag 9 januari

  Groen Links wil in Dronten geïnformeerd worden ! Hoezo , hun mening ligt toch al lang vast ? Of zijn er nog argumenten die GL van mening kunnen laten veranderen ? Dit soort gez..k voegt niets toe , maar je bent weer even in het nieuws.

  reageer
 • Jaap

    Wo 9 januari Woensdag 9 januari

  Welkom in de democratie Nederland!

 • Piet

    Wo 9 januari Woensdag 9 januari

  Hou op,zeg met groen links. Het is een parij die zorgt dat alles onbetaalbaar wordt. En dat noemt zich links? Nee heeft meer weg van de vvd.

  reageer
 • L

    Wo 9 januari Woensdag 9 januari

  Achja het is allemaal de schuld van !!
  Kleuters

 • Jaap

    Wo 9 januari Woensdag 9 januari

  Van de Zorg heeft de VVD een puinhoop gemaakt! Morgen heb ik weer een zoon thuis zitten omdat er geen invallers zijn. De kosten van een basisvoorziening als gas en licht gaan meer dan 26% omhoog. Zei u nou dat GL alles onbetaalbaar maakt? ( DAT IS het al!!) Oh ja, dat pretvluchtenvliegveldje ook gemerkt dat de VVD het ook niet meer weet??

 • euro

    Wo 9 januari Woensdag 9 januari

  bijeenkomst is maximaal 300 man
  bij de vorige alders bijeekomst moest de brandweer erbij komen vanwege de veiligheid en mochten mensen de zaal niet in. woest waren de mensen ik zie het zo weer gebeuren

  reageer
 • L

    Wo 9 januari Woensdag 9 januari

  Dat komt doordat mensen helemaal niet weten wat goed voor ze is maar ze toch hun zin willen doordrammen als een stel kleuters.

 • Kees

    Wo 9 januari Woensdag 9 januari

  Tis echt wel duidelijk wat GroenLinks wil !

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert