Flevoland gaat geitenhouderijen weren

FLEVOLAND • Wo 9 januari 2019 | 22:00 • Woensdag 9 januari 2019 | 22:00

Flevoland zet een stop op de komst van geitenhouderijen. Drie fracties in de Provinciale Staten wilden dit graag, en nu treft de provincie een regeling waardoor nieuwe bedrijven worden geweerd. De maatregel is volgens Gedeputeerde Staten nodig vanwege gezondheidsrisico's.

Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat omwonenden van geitenboerderijen vaker longontsteking hebben. Naar de precieze oorzaak daarvan wordt nog onderzoek gedaan.

Verbod in andere provincies
In een aantal provincies is er inmiddels een verbod op uitbreiding en vestiging van geitenbedrijven afgekondigd. Om te voorkomen dat ondernemers zich daardoor naar Flevoland verplaatsen, treft de provincie nu maatregelen.

Geen problemen bij bestaande bedrijven
Volgens GS is er overigens geen aanleiding om te denken dat de 5 bestaande bedrijven in Flevoland problemen veroorzaken. Zij mogen in de toekomst ook uitbreiden als de bedrijven dat zouden willen. Voordat de nieuwe regeling ingaat komt er waarschijnlijk nog 1 geitenhouderij bij. Het gaat dan om een vestiging met 500 geiten van de Aeres Hogeschool in Dronten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel