Flevoland gaat geitenhouderijen weren

FLEVOLAND • Wo 9 januari 2019 | 22:00 • Woensdag 9 januari 2019 | 22:00

Flevoland zet een stop op de komst van geitenhouderijen. Drie fracties in de Provinciale Staten wilden dit graag, en nu treft de provincie een regeling waardoor nieuwe bedrijven worden geweerd. De maatregel is volgens Gedeputeerde Staten nodig vanwege gezondheidsrisico's.

Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat omwonenden van geitenboerderijen vaker longontsteking hebben. Naar de precieze oorzaak daarvan wordt nog onderzoek gedaan.

Verbod in andere provincies
In een aantal provincies is er inmiddels een verbod op uitbreiding en vestiging van geitenbedrijven afgekondigd. Om te voorkomen dat ondernemers zich daardoor naar Flevoland verplaatsen, treft de provincie nu maatregelen.

Geen problemen bij bestaande bedrijven
Volgens GS is er overigens geen aanleiding om te denken dat de 5 bestaande bedrijven in Flevoland problemen veroorzaken. Zij mogen in de toekomst ook uitbreiden als de bedrijven dat zouden willen. Voordat de nieuwe regeling ingaat komt er waarschijnlijk nog 1 geitenhouderij bij. Het gaat dan om een vestiging met 500 geiten van de Aeres Hogeschool in Dronten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (4)

 • Henk E

    Do 10 januari Donderdag 10 januari

  De Gezondheidsraad heeft voldoende gepubliceerd aangaande de risico’s voor de volksgezondheid en is het advies negatief om nog nieuwe geitenhouderijen toe te laten.

  reageer
 • Douwe.

    Do 10 januari Donderdag 10 januari

  Beehhhh Beeeehhhh Beeeehhhhh.

  reageer
 • CJW

    Do 10 januari Donderdag 10 januari

  Fijn dat er zo "zorgvuldig" met omwonenden wordt omgegaan. Uitbreiden van bestaande bedrijven mag wel en dat er bij Aeres Hogeschool nog 500 geiten mogen komen en daardoor studenten en vele omwonenden risico gaan lopen, mag ook. Q-koorts steekt regelmatig de kop op. Inenten mag niet, hoewel dat wel kan, volgens de Europese wetgeving. Zolang er geen duidelijkheid is, zou ik graag zien dat er eerst goed onderzoek komt naar de risico's.

  reageer
 • Jan

    Do 10 januari Donderdag 10 januari

  Q-koorts is een omgevingsbacterie en komt niet alleen bij geiten vandaan.
  Alle geitenbedrijven in nederland enten verplicht hiertegen en worden allemaal maandelijks via melkonderzoek gecontroleerd.
  Sinds 7 juni 2016 hebben alle geitenbedrijven de status Q-koorts vrij!!

 • Bert

    Do 10 januari Donderdag 10 januari

  Voordat hahaha

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert