Conserveren IJsselkogge na vertraging nu toch van start

LELYSTAD • Do 10 januari 2019 | 12:23 • Donderdag 10 januari 2019 | 12:23

De conservering van de IJsselkogge bij Batavialand in Lelystad is donderdag echt begonnen. Het 20 meter lange handelsschip werd begin 2016 uit de IJssel bij Kampen gehaald. Daarna is het gevaarte naar Batavialand gebracht.

Eigenlijk zou vorig jaar juni worden gestart met de conservering, maar dat liep vertraging op vanwege stormschade. De loods waar het schip in lag, was door storm zwaar beschadigd. Het gebouw is inmiddels hersteld en de werkzaamheden kunnen beginnen.

Waarom conserveren?
Houten schepen en voorwerpen die eeuwenlang in de bodem liggen zijn verzadigd met water. Opgegraven hout dat niet wordt natgehouden of geconserveerd, zal door uitdroging gaan krimpen, scheuren en vervormen.

De conservering van de IJsselkogge gebeurt door zogenoemde impregnatie met polyethyleenglycol (PEG). Dit is een wasachtige substantie, die de plaats van het water in de houtcellen overneemt. Hierdoor blijft het hout gezwollen en wordt vormverlies tegengegaan.

Het conserveringsproces duurt zo'n zes jaar en gaat circa anderhalf miljoen euro kosten. De eerste drie jaar wordt gesproeid met verschillende concentraties PEG en aansluitend wordt de IJsselkogge gecontroleerd gedroogd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel