Konikpaarden gaan naar Texel en Lauwersmeer

LELYSTAD • Di 15 januari 2019 | 13:18 • Dinsdag 15 januari 2019 | 13:18

Een deel van de konikpaarden uit het Lelystadse Oostvaardersveld wordt overgeplaatst naar Texel en Nationaal Park Lauwersmeer in Groningen. Dat laat Staatsbosbeheer weten. In totaal verlaten 60 van de 90 paarden het natuurgebied.

Het Oostvaardersveld maakt onderdeel uit van het Oostvaardersplassengebied, maar er wordt een ander beleid gevoerd. De paarden zijn tammer en worden beschouwd als gehouden dieren. Het is daarom verplicht om de beesten bij te voeren als er te weinig eten is. In de Oostvaardersplassen bestaat die verplichting niet.

Een groep van 20 vrijgezelle, volwassen hengsten verhuist volgens Staatsbosbeheer naar Texel. Ongeveer 40 hengsten, merries en veulens verhuizen naar Lauwersmeer. De voorbereidingen voor de verhuizing zijn inmiddels begonnen. Volgens planning gaan de paarden donderdag naar hun nieuwe plek.

Paarden in Oostvaardersplassen ook verplaatst
Ook in de Oostvaardersplassen worden konikpaarden verplaatst. Dit gebeurt pas na de winter. In het natuurgebied leven zo'n 610 konikpaarden, 160 worden gevangen en verplaatst naar ander natuurgebieden in binnen- en buitenland. Boswachters hebben een vangweide aangelegd bij de Praambult. Dierbaar Flevoland tekende protest aan tegen de aanleg. De werkzaamheden werden gestaakt. Volgens de stichting zou de aanleg veel schade aanrichten. De rechter vindt dit niet voldoende onderbouwd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel