'Maak de borst nat voor overlast vliegveld'

LELYSTAD • Ma 21 januari 2019 | 22:00 • Maandag 21 januari 2019 | 22:00

Omwonenden van Lelystad Airport kunnen de borst nat maken voor de overlast die zij door de uitbreiding van het vliegveld kunnen verwachten. Daarvoor waarschuwen de burgemeester van het Limburgse Eijsden-Margraten en de voorzitter van een bewonersgroep bij Rotterdam Airport.

Burgemeester Dieudonné Akkermans en Alfred Blokhuizen van Bewoners tegen Vliegoverlast Rotterdam Airport verwijten de luchtvaartsector en overheid dat zij zich niet houden aan gemaakte afspraken. Zij hebben geen enkele reden om aan te nemen dat dit bij Lelystad Airport anders zal gaan.

Afwijkingen bij vliegroutes
Blokhuizen verwijst naar het afwijken van afspraken over vliegroutes rond Rotterdam, de openingstijden en nachtvluchten. Ook bij Eijsden wijkt vliegverkeer van Maastricht Aken Airport structureel af van afgesproken routes, zegt Akkermans. Het steekt Blokhuizen en Akkermans dat de rechter niet in staat blijkt helder over dit soort problemen te oordelen.

Fackeldey: wel heldere afspraken
De Flevolandse gedeputeerde Jop Fackeldey meent dat er wel heldere afspraken over Lelystad Airport zijn gemaakt. Het Luchthavenbesluit, dat tot 21 februari voor inspraak ligt, regelt de openingstijden, het type vluchten en de handhaving bij geconstateerde geluidsoverlast.

Fackeldey geeft toe dat de provincie geen bevoegdheid heeft om zelf te handhaven, omdat Lelystad Airport een luchthaven van nationaal belang is. Maar het Rijk heeft volgens hem voldoende middelen om overtreders aan te pakken en te bestraffen, al zal dit in de praktijk pas altijd achteraf gebeuren. Dat de Inspectie rond Schiphol niet altijd optreedt, komt volgens hem doordat niet elke afwijking van de vliegroutes illegaal is. Om veiligheidsreden moeten vliegtuigen van routes kunnen afwijken.

Vliegveld ligt onder vergrootglas
De gedeputeerde denkt bovendien dat Lelystad Airport dusdanig onder een vergrootglas ligt, dat bij de minste of geringste afwijking van de afspraken de minister of de Tweede Kamer aan de bel zullen trekken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel