'Eerste vluchten 2020 wel haalbaar'

LELYSTAD • Di 22 januari 2019 | 21:05 • Dinsdag 22 januari 2019 | 21:05

Directeur Hanne Buis van Lelystad Airport heeft er alle vertrouwen in dat als er in mei politieke duidelijkheid komt over de luchthaven, het mogelijk is om in april 2020 met vakantievluchten te beginnen.

Dat zei ze dinsdag bij de nieuwjaarsbijeenkomst van de luchthaven in de nieuwe terminal. Eerder deze maand zei Transavia tegen Omroep Flevoland dat vliegen vanaf april 2020 praktisch onhaalbaar wordt als niet in maart/april of uiterlijk voor de zomer de openingsdatum van het vliegveld is vastgelegd. Het voorbereiden van vluchten vergt volgens Transavia nu eenmaal een jaar.

Hanne Buis denkt dat er minder tijd nodig is. Zij is in gesprek met diverse luchtvaartmaatschappijen over hun komst naar Lelystad. Met lage havengelden en de garantie dat vluchten binnen 25 minuten na aankomst weer kunnen vertrekken, wil Lelystad maatschappijen aantrekken die bereid zijn hun plek op Schiphol op te geven.

Corendon: regeling voor ons niet eerlijk
Luchtvaartmaatschappij Corendon vindt de regeling die minister Van Nieuwenhuizen hiervoor heeft bedacht niet eerlijk, zo zei directeur Steven van der Heijden bij de nieuwjaarsbijeenkomst. Volgens hem bevoordeelt de regeling maatschappijen, die hun vakantievluchten op Schiphol opgeven voor transfervluchten. Als vakantiemaatschappij heeft Corendon dat soort vluchten voor overstappers niet. Zou zij naar Lelystad willen, dan is zij gedwongen Schiphol helemaal te verlaten. Dat wil Corendon niet, al benadrukt Van der Heijden dat hij juist graag vanaf Lelystad wil vliegen.

Van der Heijden houdt rekening met een scenario dat Lelystad Airport niet open gaat, als binnen de regeringscoalitie een meerderheid vasthoudt aan de eis uit het regeerakkoord dat zelfstandige groei van het vliegveld niet is toegestaan. Die eis botst met het principe van vrije toegang, dat de Europese Commissie verlangt. Komt de politiek er nu niet uit, dan lukt dat wellicht pas onder een nieuw regeerakkoord van een volgend kabinet.

Lelystadse Boer wil producten verkopen
Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst tekende Lelystad Airport een intentieverklaring met de Lelystadse Boer. De overeenkomst moet er toe leiden dat de organisatie van agrariërs uit de directe omgeving van de luchthaven straks verse voedingsproducten gaat verkopen in de terminal.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel