Bever steeds verder in woonwijken

LELYSTAD • Wo 23 januari 2019 | 21:23 • Woensdag 23 januari 2019 | 21:23

Het gaat goed met de bever in Flevoland. Het waterdier bevalt het zo goed in de provincie dat het zelfs midden in woonwijken in Lelystad wordt gezien. Om de hoek bij wijkcentrum De Waterbever in de Waterwijk zijn duidelijk tekenen te zien die wijzen op een bever die actief is. Langs de kant van de sloot is een wilg omgeknaagd.

Volgens Jeroen Reinhold van Landschapsbeheer Flevoland is dat onmiskenbaar het werk van een bever: "Het dier eet graag boomschors maar het kan niet goed klimmen. Daarom knagen ze simpelweg de hele boom om, dan kunnen ze de hele bast opeten."

De bever staat nog op de lijst van bedreigde diersoorten, maar er zijn inmiddels deskundigen die er aan twijfelen of dat nog nodig is. Begin jaren negentig van de vorige eeuw waren er misschien maar vijf bevers in de hele provincie. Het knaagdier is daarna opnieuw uitgezet waarna de bever een heuse opmars heeft gemaakt: "We denken dat er nu zo'n 250 bevers in Flevoland zijn", zegt Reinhold.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel