'Verborgen' revalidatiecentrum houdt open dag

BIDDINGHUIZEN • Za 26 januari 2019 | 15:57 • Zaterdag 26 januari 2019 | 15:57

Revalidatiecentrum De Roode Draak in Biddinghuizen is niet echt bekend in Flevoland, maar ontvangt wel patiënten uit heel de wereld. Gehuisvest in een loods tussen de akkers levert het centrum specialistische revalidatiezorg voor jonge patiënten met een hersenbeschadiging. Deze zaterdag was er een open dag.

Cindy van het Ende startte het revalidatiecentrum om zo beter voor haar zoontje Jelte te kunnen zorgen. Hij had tien jaar geleden een zware hersenbeschadiging opgelopen bij een mishandeling. Daardoor raakte de toen achtjarige meervoudig gehandicapt.

Amerika
Zijn moeder reisde met hem af naar Amerika voor speciale behandelingen voor kinderen met een hersenbeschadiging. Terug in Nederland ging ze met de opgedane kennis verder met zijn revalidatie. Dat leidde uiteindelijk tot het opzetten van het revalidatiecentrum.

"We begonnen hier met een behandeltafel met Jelte en inmiddels hebben we een centrum waar we meer dan 50 kinderen per week behandelen", vertelt Van het Ende. Die kinderen komen overal vandaan. "Ze komen uit heel Nederland, Suriname, Dubai. Die ouders doen dan onderzoek op het internet en komen dan bij ons uit."

Oogcomputer
Haar zoon Jelte, inmiddels 18 jaar, was niet bij de open dag omdat hij aan het bijkomen is van een longontsteking. Volgens Van het Ende is hij er stukken beter aan toe dan tien jaar geleden. "Hij kwam blind uit de operatie maar met veel oefenen heeft hij opnieuw leren zien."

Op een ander gebied gaat het minder snel. "Hij kan nog steeds moeilijk bewegen en op dat gebied valt niet veel vooruitgang meer te boeken", aldus Van het Ende. "Hij kan wel al een stuk beter communiceren, al praat hij vooral middels een computer die hij met zijn ogen bestuurt."

Ook blijft hij oefenen in het revalidatiecentrum om nog beter te kunnen functioneren. Van het Ende: "Hij heeft in ieder geval heel veel plezier in het leven."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel