Afvalcoaches als vraagbaak voor bewoners

LELYSTAD • Za 26 januari 2019 | 16:55 • Zaterdag 26 januari 2019 | 16:55

In de periode dat de gemeente Lelystad ondergrondse vuilniscontainers in de wijken plaatst, worden afvalcoaches ingezet, bij wie bewoners met al hun vragen terecht kunnen. Dat meldt het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. In de aanloop naar het nieuwe inzamelen worden zo'n 250 ondergrondse containers geplaatst.

Zorgvuldig proces
Een woordvoerder van de gemeente benadrukt dat het om een zorgvuldig proces gaat. Eind maart/begin april gaan medewerkers met de direct omwonenden naar de plek waar een container gepland staat. De bewoners kunnen dan aangeven of zij het ermee eens zijn, of dat ze een andere locatie geschikter vinden. Een werkwijze die op alle beoogde locaties wordt gehanteerd. Dat proces gaat maanden duren. In de loop van het jaar doen de afvalcoaches hun intrede in de wijken.

Herkenbaarheid
Er zijn meerdere acties gepland om ervoor te zorgen dat tijdens deze grote operatie het afval zich niet bovengronds ophoopt. Om dat te bereiken moet de herkenbaarheid van de locaties voor ondergrondse containers verbeteren, vindt het college. Verder moeten de regels en gebruiken over afvalinzameling bekend zijn en moet gecontroleerd worden of de afspraken door bewoners worden nagekomen. Het gewenste straatbeeld zou zichtbaar kunnen worden door foto's in stickervorm op containers aan te brengen.

Onderzoek
In de wijken waar nieuwe ondergrondse containers komen, krijgen bewoners een nieuwsbrief waarin staat wanneer ze geplaatst worden en hoe de containers te gebruiken. Ook worden ze geïnformeerd over het gebruik van de afvalpas en het afvalbrengstation.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel