Nieuwe afvalinzameling van start

LELYSTAD • Vr 2 november 2018 | 11:26 • Vrijdag 2 november 2018 | 11:26

Inwoners van Lelystad krijgen er een afvalbak bij. In de oranje afvalbakken moeten ze plastic, blik en drinkpakken inzamelen. Wethouder Elly van Wageningen heeft donderdagavond het startschot gegeven voor de nieuwe manier waarop afval wordt ingezameld door de eerste oranje bak aan een inwoner te overhandigen.

Naast de oranje bakken verschijnen in sommige wijken ook ondergrondse containers die de restafvalbak gaat vervangen. Eerder hadden Lelystedelingen zorgen over ondergrondse containers en besloot het college dat elke wijk zelf haar voorkeur voor de inzameling van restafval kon geven.

Vier bakken
In de wijken die niet hebben gekozen voor ondergrondse containers wordt de oude restafvalbak vervangen door een nieuwe. Daar staan dan vier bakken voor de deur: de restafvalbak, de papierbak, de gft-bak en de net geïntroduceerde oranje bak. De laatste twee bakken worden elke twee weken geleegd, terwijl de restafvalbak en de papierbak elke vier weken aan de straat mogen. Voorheen werd de restafvalbak elke twee weken geleegd, maar een woordvoerder van de gemeente laat weten dat door de komst van de oranje bak de restafvalbak een stuk minder snel vol zal raken.

Chip
De oranje bakken zijn voorzien van een chip waardoor de gemeente kan controleren of bewoners het juiste afval in de bak doen. Ook de vernieuwde restafvalbak krijgt zo'n chip waarmee die aan een adres gekoppeld is. De gemeente laat weten dat de chip niet alleen een middel is om te controleren of iedereen zich netjes aan de regels houdt - niet te veel afval inlevert of het verkeerde soort afval - maar dat met de chip ook de bak kan worden teruggevonden als die kwijtraakt.

"Verwacht niet direct ambtenaren die boetes gaan uitdelen als een bewoner een stukje plastic in de restafvalbak doet", vertelt een woordvoerder van de gemeente. "We gaan eerst het gesprek aan voordat er boetes worden uitgedeeld."

Anderhalf jaar
De gemeente verwacht anderhalf jaar nodig te hebben om de veranderingen in alle wijken door te voeren. Vooral de buitenwijken houden vast aan de restafvalbakken, terwijl de wijken rondom het centrum vaker kiezen voor een ondergrondse container. Waar de containers precies in die wijken gaan komen is nog onbekend. Vanaf januari 2019 wordt met de buurten die voor ondergrondse containers kozen gekeken naar geschikte locaties.

Foto: Wethouder Elly van Wageningen reikt de nieuwe bak voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken uit aan mevrouw Miggelbrink.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel