Onduidelijk hoeveel invloed omwonenden op uitbreidingsplan vuilstort hebben

LELYSTAD • Ma 13 november 2023 | 7:03 • Maandag 13 november 2023 | 7:03

Het is nog maar de vraag of inwoners veel invloed kunnen uitoefenen op de uitbreidingsplannen van de vuilstort bij Lelystad. Dat valt op te maken uit een gesprek met directeur Mark Vaal van Afvalzorg, eigenaar van de stortplaats.

Het bedrijf wil op het terrein aan de Zeeasterweg meer dan twee keer zoveel afval gaan storten. Heuvels die nu maximaal 15 meter hoog zijn, worden dan 35 meter hoog. Dit heeft gevolgen voor de omgeving.

Afvalzorg gaat daarom de komende maanden in gesprek met onder meer inwoners en boeren uit de buurt. De bedoeling is om uitleg te geven over de plannen, maar ook om te horen wat de bevolking wil.

Belangstellenden kunnen meepraten over de manier waarop er wordt uitgebreid, maar ook over de toekomstige invulling van de heuvels. Want die zullen uiteindelijk voor recreatie worden gebruikt.

'Stank en verkeershinder'
De uitbreiding van de vuilstort is niet onomstreden. Bewoners van de naastgelegen wijk De Landerijen vrezen voor stank en verkeershinder. Afvalzorg wil daarover met hen in gesprek, maar kan niet beloven dat de uitbreiding wordt aangepast. Dat hangt volgens directeur Vaal erg af van de argumenten die worden aangedragen en van de mogelijkheden.

Voor twee boeren uit de buurt moet ook nog een oplossing worden gevonden. Zij zullen waarschijnlijk moeten verkassen als de stortplaats groter wordt. Hierover worden al jarenlang gesprekken gevoerd, maar dat heeft tot nu toe niets opgeleverd. Vaal snapt dat de boeren duidelijkheid willen. Hij hoopt er voor eind volgend jaar met elkaar uit te komen.

Half december voor het eerst meepraten
De eerste mogelijkheid voor belangstellenden om mee te praten over de uitbreiding is op 13 december. Plaats van handeling is de vuilstort aan de Zeeasterweg. Eind januari en eind februari volgen nog eens twee bijeenkomsten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel