Afval wegbrengen in Lelystad moet straks misschien op een andere locatie

LELYSTAD • Wo 17 april 2024 | 11:55 • Woensdag 17 april 2024 | 11:55

De gemeente Lelystad denkt dat bedrijventerrein Noordersluis de beste locatie is voor een 'circulair ambachtscentrum'. Dat betekent dat, als de plannen doorgaan, het afvalbrengstation aan de Zeeasterweg ook naar een locatie op het bedrijventerrein verhuist.

Een circulair ambachtscentrum is de plek waar de inzameling van grof vuil samenkomt met een milieustraat, kringloopwinkel, reparatiewerkplaats, voorzieningen voor het onderwijs en combinaties met het sociaal domein.

De gedachte is dat al het grof afval gescheiden wordt ingezameld, maar er ook wordt gekeken wat er allemaal nog bruikbaar is en/of gerepareerd kan worden.

Afname afvalberg
De bedoeling is dat er op die manier zoveel mogelijk grondstoffen hergebruikt worden en de afvalberg zienderogen afneemt.

De gemeente wil een dergelijk centrum opzetten met verschillende partijen, waaronder het bedrijfsleven. In de verkennende fase van de afgelopen maanden is er contact gelegd met diverse bedrijven die interesse hebben. Ook het Werkbedrijf Lelystad wil meedoen, bijvoorbeeld bij de (her)integratie van mensen op de arbeidsmarkt.

Locatie belangrijk
De locatiekeuze is de belangrijkste stap voor een concrete invulling, schrijft milieuwethouder Sjaak Kruis in een nota aan de gemeenteraad. Volgens hem ligt Noordersluis het meest voor de hand.

"De binnenstedelijke ligging en het gewenste profiel voor bedrijvigheid met een lagere milieucategorie maken het terrein aantrekkelijk", schrijft de wethouder. "Dat wordt versterkt door de aanwezigheid van een kringloop, het werkbedrijf, watergebonden bedrijvigheid en de ontwikkeling van de nieuwe woonwijk Waterfront.”

Uitwerking
De plannen worden nu verder uitgewerkt, waarbij wordt bekeken welke partijen welke investeringen kunnen doen en welke concrete locatie daar dan bij past.

Het ambachtscentrum zou een 'spin-off' moeten krijgen in het Stadshart. Het MBO-college is daar nu al bezig in een leegstaande winkelruimte aan de Neringpassage een 'Verspil me niet-centrum' op te zetten.

"Hier kunnen alvast lokale circulaire initiatieven zichtbaar gemaakt worden en het netwerk van circulaire ambachten worden versterkt met lezingen, workshops en het betrekken van het onderwijs."

Wanneer het circulaire ambachtscentrum op Noordersluis er dan zou moeten zijn, is nog niet duidelijk. De wethouder hoopt in het derde kwartaal van dit jaar met een voorstel, inclusief varianten en de kosten daarvan, naar de gemeenteraad te komen.

Dit verhaal is gemaakt door Kees Bakker. Hij richt zich voor Radio Lelystad op verhalen uit Lelystad. Radio Lelystad en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel