Zwaarbeveiligd Dagobert Duck pakhuis wordt archief

LELYSTAD • Zo 27 januari 2019 | 13:05 • Zondag 27 januari 2019 | 13:05

Vastgoedverhuurder Meine Breemhaar van MAC3PARK wil het zogeheten Dagobert Duck pakhuis in Lelystad gebruiken voor de opslag van archiefmateriaal.

Onlangs kocht hij het zwaarbeveiligde pand dat de naam Dagobert Duck pakhuis kreeg omdat het gebouwd is voor de Nederlandsche Bank. Vanuit het complex werden in 2002 miljarden nieuwe euro's gedistribueerd om de gulden te vervangen. De bank en het geld zijn inmiddels uit Lelystad verdwenen. De vastgoedverhuurder kocht het pand omdat een extreem beveiligde opslag nog ontbrak in de portefeuille.

Gevangenis
Het gebouw lijkt een gevangenis, met dubbele hekken en prikkeldraad eromheen. Wat er verder allemaal nog voor veiligheidsmaatregelen getroffen zijn, moet geheim blijven. Er is 14.000 vierkante meter opslagruimte, verdeeld over zes grote hallen. MAC3PARK wil die in de loop van de jaren gaan vullen met archiefstukken van bijvoorbeeld rechtbanken, de rijksarchiefdienst, de Koninklijke Bibliotheek en pensioendossiers. Dit zijn allemaal papieren die om wettelijke redenen lang bewaard moeten blijven.

Grond weer terug in bezit
Breemhaar is blij dat hij het pand heeft kunnen kopen. "Ooit had ik precies deze grond al in handen. Maar de gemeente vroeg me om het te verkopen omdat de Nederlandsche Bank hier wilde bouwen. Nu heb ik het, twintig jaar later, weer terug. Dat vind ik wel een prettig gevoel," laat hij weten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel