Knipscheer wil 'puinbreker' weer gebruiken

DRONTEN • Di 29 januari 2019 | 19:08 • Dinsdag 29 januari 2019 | 19:08

Infrastructuurbedrijf Knipscheer wil via de Raad van State afdwingen dat het puin mag gaan breken op haar terrein aan de Installatieweg in Dronten. Krijgt het daar geen toestemming voor, dan komt het bedrijf in grote problemen zo gaf directeur René Knipscheer dinsdag aan. Knipscheer vroeg bij de Raad van State toestemming om dit jaar tenminste twaalf dagen puin te mogen breken.

De gemeente Dronten is niet van plan akkoord te gaan met dat verzoek en dreigt met handhaving als de puinbreker toch wordt aangezet. In 2015 mocht Knipscheer een paar dagen breken, maar nadat omwonenden hadden geklaagd legde Dronten een 'puinbreekstop' op.

'Meten met twee maten'
Volgens een gemeentewoordvoerder laat het bestemmingsplan daar doodeenvoudig geen puinbreker toe. "Maar dat geldt ook voor concurrent Post en Haveman. En die kreeg van de gemeente wel een vergunning voor een puinbreker. Dat is meten met twee maten," zei directeur René Knipscheer bij de Raad van State.

Rechter en staatsraad Silvia Wortmann stelde vast dat de gemeente in het geval van Post en Haveman inmiddels heeft erkend een fout te hebben gemaakt. En een gemeente kan niet gedwongen worden nog een fout te maken, aldus de staatsraad.

Bedrijfswoningen
Toch wees Wortmann de gemeente Dronten erop dat uit een geluidsrapport uit 2012 al blijkt dat een puinbreker aanvaardbaar is en dat het apparaat nu nog verder van de aanwezige bedrijfswoningen is geplaatst. Dus zou er nog minder overlast zijn, "en bedenk wel, het gaat om bedrijfswoningen op een industrieterrein en niet om gewone woningen," aldus de staatsraad.

De gemeentewoordvoerder zei dat het Knipscheers eigen schuld is dat het bedrijfsterrein nu tot aan de nok toe gevuld is met puin; "ze hadden het puin de afgelopen drie jaar ook elders kunnen opslaan en verwerken". Volgens Knipscheer is dat veel en veel duurder en slechter voor het milieu, omdat er dan heel wat meer vrachtwagenkilometers gemaakt moeten worden. De uitspraak wordt over enkele weken verwacht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel