'Overslaan treinstation zorgt voor economische schade'

LELYSTAD • Ma 4 februari 2019 | 14:29 • Maandag 4 februari 2019 | 14:29

"Lelystad zal economische schade ondervinden als de extra snelle intercity-trein niet stopt op Lelystad Centrum". Dat vindt de lokale afdeling van de VVD. Ze stelt daarom vragen aan het stadsbestuur. "Bereikbaarheid is voor een logistieke hotspotfunctie van groot belang voor reizigers, forensen en inwoners", schrijft de partij.

Afgelopen weekend deed de NS een test met een snellere intercity-verbinding tussen Groningen via Flevoland naar Den Haag. Door te rijden met een hogere snelheid en een aantal stations op het traject over te slaan, is de trein een kwartier eerder in Den Haag. De snelle trein stopt niet in Lelystad maar wel in Almere. Als de test succesvol is, wil NS de trein opnemen in het dienstrooster. De snelle intercity komt bovenop de huidige dienstregeling.

Schade beperken
De snelle trein is in de toekomst belangrijk voor reizigers die vertrekken vanaf Lelystad Airport, vindt de VVD. "Zij zijn nu eerder geneigd de auto te pakken in plaats van de trein". De partij wil onder meer van het stadsbestuur weten welke stappen er zijn genomen richting de NS en wat de wethouder gaat doen om 'deze schade maximaal te beperken'.

Geen enkele economische onderbouwing
Wethouder Ed Rentenaar (Inwonerspartij) heeft al laten weten dat de NS geen enkele economische onderbouwing heeft gegeven om het station over te slaan. Ook hij ziet de snelle treinverbinding als essentieel belang voor luchthaven Lelystad Airport.

Dat Lelystad tijdens de testritten wordt overgeslagen, betekent niet direct dat de snelle intercity nooit in Lelystad zal stoppen, heeft de NS al laten weten. "Ik kan me goed voorstellen dat, wanneer Lelystad Airport een grotere functie gaat krijgen, we moeten overwegen om ook in Lelystad te stoppen", aldus NS-topman Roger van Boxtel.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel