Boeren vervangen eigen windmolens

DRONTEN • Ma 4 februari 2019 | 21:36 • Maandag 4 februari 2019 | 21:36

Een groep boeren gaat de eigen oude windmolens tussen Lelystad en Swifterbant vervangen door nieuwe windturbines. Deze worden even hoog, maar hebben grotere wieken. Daardoor is de stroomopbrengst hoger.

De windmolens langs de Overijsselse Tocht vallen onder het project 'Samen voor de wind'. De agrariërs hebben in 2014 van de gemeente Dronten vergunningen gekregen voor de windmolens. Dat was voordat het Regioplan Windenergie van de provincie in werking trad. Dat plan bepaalt dat kleine oude windmolens moeten plaatsmaken voor hoge windturbines in lijnopstelling, zoals bij Windplan Blauw of Groen. De windmolens langs de Overijsselse Tocht vallen niet onder deze regeling kunnen daarom de oude hoogte behouden.

De boeren kunnen de nieuwe windmolens bouwen met financiële steun van de Triodos Bank. Een andere groep agrariërs, verenigd als EWI, is ook bezig met het vervangen van oudere windmolens in het buitengebied van Dronten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel