Jeugdhonken tijdelijk dicht na overtredingen

URK • Di 5 februari 2019 | 13:30 • Dinsdag 5 februari 2019 | 13:30

De gemeente Urk heeft vorig jaar verschillende jeugdhonken voor een maand gesloten na overtredingen. Eén jeugdhonk moest definitief dicht, nadat er vuurwerk en wapens werden gevonden bij een inval door de politie. Naast de sluitingen zijn er ook verschillende waarschuwingen uitgedeeld. Dat staat in documenten van de gemeente Urk die woensdag werden besproken in een raadscommissie. Daar werden de regels voor jeugdhonken opnieuw bekeken.

Op Urk mogen maximaal 15 jeugdhonken in keten, loodsen en schuren zitten die aan maximaal 25 jongeren onderdak bieden. De honken worden geregeld bezocht door toezichthouders. Zij controleren onder meer op alcohol- en drugsgebruik. Zo mag er wél alcohol worden gedronken maar mag het niet worden verkocht.

Strenger optreden
Enkele raadsleden vinden dat de toezichthouders wel wat strenger mogen optreden, zo blijkt uit een verslag van de werkgroep jeugdhonken. Leendert Hakvoort (HvU) en Hendrik Wakker (PVV) zeggen signalen te krijgen dat er gesjoemeld wordt met het maximaal aantal toegestane jongeren. Op het controlemoment wachten jongeren buiten; daarna komen ze het jeugdhonk weer binnen. Wakker vindt dat de toezichthouders zich teveel als vriend van de uitbaters gedragen.

De verantwoordelijkheid voor de jeugdhonken is overgedragen van wethouder Geert Post (SGP) naar burgemeester Pieter van Maaren, omdat het bij de jeugdhonken steeds meer gaat over openbare orde en veiligheid.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel