Jeugdhonken tijdelijk dicht na overtredingen

URK • Di 5 februari 2019 | 13:30 • Dinsdag 5 februari 2019 | 13:30

De gemeente Urk heeft vorig jaar verschillende jeugdhonken voor een maand gesloten na overtredingen. Eén jeugdhonk moest definitief dicht, nadat er vuurwerk en wapens werden gevonden bij een inval door de politie. Naast de sluitingen zijn er ook verschillende waarschuwingen uitgedeeld. Dat staat in documenten van de gemeente Urk die woensdag werden besproken in een raadscommissie. Daar werden de regels voor jeugdhonken opnieuw bekeken.

Op Urk mogen maximaal 15 jeugdhonken in keten, loodsen en schuren zitten die aan maximaal 25 jongeren onderdak bieden. De honken worden geregeld bezocht door toezichthouders. Zij controleren onder meer op alcohol- en drugsgebruik. Zo mag er wél alcohol worden gedronken maar mag het niet worden verkocht.

Strenger optreden
Enkele raadsleden vinden dat de toezichthouders wel wat strenger mogen optreden, zo blijkt uit een verslag van de werkgroep jeugdhonken. Leendert Hakvoort (HvU) en Hendrik Wakker (PVV) zeggen signalen te krijgen dat er gesjoemeld wordt met het maximaal aantal toegestane jongeren. Op het controlemoment wachten jongeren buiten; daarna komen ze het jeugdhonk weer binnen. Wakker vindt dat de toezichthouders zich teveel als vriend van de uitbaters gedragen.

De verantwoordelijkheid voor de jeugdhonken is overgedragen van wethouder Geert Post (SGP) naar burgemeester Pieter van Maaren, omdat het bij de jeugdhonken steeds meer gaat over openbare orde en veiligheid.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (13)

 • J. Bird

    Do 7 februari Donderdag 7 februari

  Als Emmeloorder, ben ik jaloers. In ieder geval op Urk hebben ze wat voor de jeugd. In Emmeloord moeten ze op straat hangen!

  reageer
 • Frank

    Wo 6 februari Woensdag 6 februari

  In Nederland mag men pas vanaf 18 jaar alcolische versnaperingen nuttigen.

  Lijkt mij dat al die honken dicht moeten.

  reageer
 • Poldermens

    Di 5 februari Dinsdag 5 februari

  Als ik lees dat er voor jongeren tot 18 jaar niet genoeg te doen is...Dat is toch geen leeftijd om in een drank keet te zitten? En nu niet schijnheilig doen alsof er onder de 18 geen alcohol wordt geschonken want iedereen weet hoe dat gaat in zo'n keet. Tja, als je als 16 jarige je verveeld dan ga je toch wat organiseren? Ga een balletje trappen, bij iemand thuis FIFA spelen, stream een gave film en regel cola, chips en ijs, ga een make-up avond houden, ga spelletjes doen, of maak je huiswerk (grapje). Maar jongens, loop op die leeftijd niet te huilen dat anderen nooit iets voor je organiseren. Je bent groot genoeg om zelf creatief te zijn. En dat kan meer dan uitstekend zonder drank en drugs, wat die sneue rappers ook verkondigen!

  reageer
 • Mark

    Wo 6 februari Woensdag 6 februari

  Niet alleen rappers verkondigen of promoten alcohol, en daarmee drugs. Ook komt het veelvuldig voor in de bijbel, op tv, in verhalen in de krant etc. Helaas verdwijnt het probleem daardoor nooit.

 • Urk

    Di 5 februari Dinsdag 5 februari

  altijd mega top daar! Wat een onzin

  reageer
 • okidoki

    Di 5 februari Dinsdag 5 februari

  jeugdhonken zijn nu eenmaal nodig als je 18 bent en nog vakken loopt te vullen heb je geen geld om een weekend in de kroegen int dorp te gaan stappen

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jan Sjoerd romkes

    Di 5 februari Dinsdag 5 februari

  Er word telkens gezegd dat er te weinig kroegen zijn, waar dat op gebaseerd word begrijp ik niet, urk kent 11 cafés en kroegen, zover ik weet is de jeugd van 16 tot 18 van harte welkom in het zoldertje en het havenzicht.

  reageer
 • Ger

    Wo 6 februari Woensdag 6 februari

  Jan Sjoerd...Havenzicht mogen ze sinds januari niet meer onder de 18 in..alleen t zoldertje blijft over..en zit altijd bomvol,dat hoor ik van Mn eigen kind..dus veel is er niet voor die leeftijd,in onze tijd had je nog de soos..en later Struners,maar die werden tegen gewerkt las ik op Facebook,dus noem jij mij dan eens wat er dan nog voor de jeugd er is van 16-18 jaar..

 • Urker

    Di 5 februari Dinsdag 5 februari

  Ja en propvol. als je voor de bolder zit kijk je je ogen uit .
  Kun je rekenen als iedereen hier heen gaat.
  Net wat ik zeg er niets voor de jeugd op urk.
  Drank en drugs zijn over 20 jaar groot probleem omdat er niets te doen is. En wat doen kids die zich vervelen.

 • Snurker

    Di 5 februari Dinsdag 5 februari

  Als er in de jeugdhonken eens op leeftijd gecontroleerd zou worden dan is het altijd fout.
  Jongeren onder de 18 jaar, soms wel 14 en 15 jaar, drinken daar standaard alcohol.
  Als de toezichthouders komen (zien ze dit meestal al op camera of zijn gewaarschuwd via whats app groepen) dan wordt dat drankje even aan de kant gezet tot ze weer vertrokken zijn.
  Ze zouden eens proef op de som nemen met een serie blaastesten.
  De drukte in de legale horeca valt mee in de weekenden en het is er echt niet 'vol' dit komt mede doordat er in de legale horeca niet meer gerookt mag worden.
  Er zijn ook genoeg alternatieven zoals de Loungeclub nu.
  Onder de 18 jaar heb je sowieso nog niets te zoeken in de horeca, misschien dat er voor deze groep (14 tot 18 jaar) iets meer georganiseerd kan gaan worden.
  Helaas is de gemeente Urk erg moeilijk met het afgeven van (tijdelijke) vergunningen.

  reageer
 • Schermman

    Di 5 februari Dinsdag 5 februari

  Ons kent ons. Leiderschap vraagt ook om impopulaire maatregelen door het bevoegd gezag (lees: de burgemeester).

  reageer
 • Brouwer

    Di 5 februari Dinsdag 5 februari

  De burgemeester (CDA) mag het nu opknappen voor Geert Post. Jaren heeft Geert Post niet gehandhaafd. Als onze burgemeester een jeugdhonk sluit dan opent Geert Post deze weer als de burgemeester op vakantie is omdat het pand eigendom is van de vriendjes van Geert Post.

  reageer
 • Urker

    Di 5 februari Dinsdag 5 februari

  Lekker in het oude dorp met 5000 man toch???
  Zoveel jeugd en niet eens en multifuncioneel centrum met bowling gamehal of bowling of lekker zitten enzenz
  Toen ik 16 was mocht ik het jeugd niet meer in te oud, dan blijven de barren over.
  Met als gevolg van donderdag tot zondagmorgen dronken.

  reageer
 • Mark

    Di 5 februari Dinsdag 5 februari

  Hoe is dat ooit een logisch gevolg? Wat?
  Dus omdat je het jeugdhonk niet meer in mocht ging je maar drinken en vrijwillig jezelf vergiftigen (alcohol is toxisch voor je lichaam)
  Een logisch en gezond gevolg zou zijn, een hobby zoeken, verhuizen, wat dan ook. Je hebt een vrije wil, dat weet je hè?

 • Jordi

    Di 5 februari Dinsdag 5 februari

  Papier is erg geduldig, waarom de genomen stappen cq acties in de vorm van waarschuwing, tijdelijke sluiting en sluiting gewoon DIRECT publiceren.Evaluatie van alle genomen stappen kan altijd later plaatsvinden, trouwens het geheel verdient "na zoveel jaar" eerder een motie van wantrouwen dan applaus.

  reageer
 • Ronald

    Di 5 februari Dinsdag 5 februari

  De toezichthouders gedragen zich net als een slager die zijn eigen vlees keurt

  reageer
 • Jur

    Di 5 februari Dinsdag 5 februari

  Hey Romkes!
  Dan moet je daar werk van gaan maken in plaats van hier wat te zitten roddelen.

 • Romkes.

    Di 5 februari Dinsdag 5 februari

  Uit zeer betrouwbare bron heb ik vernomen dat ook deze toezichthouders een oogje dicht knijpen en gezellig even mee drinken met deze zuiplappen.

 • Post

    Di 5 februari Dinsdag 5 februari

  Sluiten die boel, er zijn barren genoeg waar ze heen kunnen

  reageer
 • Ger

    Di 5 februari Dinsdag 5 februari

  O,ja? Er zijn te weinig uitgaansgelegenheden voor de jeugd,vooral de jeugd van 16-18 jaar..laat de gemeente eens voor die jeugd wat gelegenheden openen..ik ben echt niet voor die barren op t industrieterrein..maar er is ontzettend weinig voor onze jeugd..

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert