Gebben voorgedragen als nieuwe burgemeester

DRONTEN • Wo 6 februari 2019 | 21:10 • Woensdag 6 februari 2019 | 21:10

Jean Paul Gebben (54) is voorgedragen als nieuwe burgemeester van Dronten. Dat heeft de gemeenteraad woensdagavond unaniem besloten. VVD-er Gebben was tot een jaar geleden waarnemend burgemeester in Losser en was daarvoor burgemeester van Renkum.

In totaal hadden 28 kandidaten gesolliciteerd op de functie van burgemeester van Dronten. Het ging om acht vrouwen en twintig mannen. Burgemeester Aat de Jonge ging recent met pensioen. Ineke Bakker is waarnemend burgemeester tot de nieuwe burgemeester aantreedt. Gebben mag zich de komende tijd in zijn nieuwe functie onder meer gaan buigen over het nieuw te bouwen of te verbouwen gemeentehuis van Dronten.

'Zeer gemotiveerde en ervaren burgervader'
De gemeente noemt Gebben een "toegankelijke, zeer gemotiveerde en ervaren burgervader, netwerker en verbinder". De commissie zegt er alle vertrouwen in te hebben met Gebben de beste kandidaat in huis te halen. "Hij is iemand die zich met veel enthousiasme en betrokkenheid gaat inzetten voor de inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers van Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant, de regio en daarbuiten", aldus Paul Vermast, voorzitter van de vertrouwenscommissie.

Gebben was van 2007 tot 2016 burgemeester van de gemeente Renkum en van mei 2017 tot februari 2018 waarnemend burgemeester van de gemeente Losser. Hij studeerde bestuurskunde aan de universiteit van Twente.

Installatie in juni
Dat Jean Paul Gebben is voorgedragen, betekent niet automatisch dat hij ook al benoemd is tot de nieuwe burgemeester. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties draagt Gebben nu ook voor, waarna bij Koninklijk Besluit tot benoeming wordt overgegaan. Het is de bedoeling om de nieuwe burgemeester op 14 juni te installeren.

Onder meer op basis van een enquête onder de inwoners is vorig jaar een profielschets opgemaakt: Dronten zoekt een nieuwe pionier. In die profielschets gaf de gemeente aan dat het een burgemeester zoekt die betrokken is bij de inwoners. Sociaal met compassie voor de medemens. Economie moet op een tweede plaats komen en alle beslissingen moeten in belang zijn van de Drontenaar. Van de 28 sollicitanten is de Gebben door de vertrouwenscommissie geselecteerd als kandidaat die het meest voldoet aan deze profielschets.

'Deinst niet terug voor lastige gesprekken'
De vertrouwenscommissie van Dronten omschrijft Gebben als een dynamische, intelligente en ervaren bestuurder, met een pragmatische en zakelijke aanpak. Opvallend is zijn vlotte, frisse manier van communiceren. Hij deinst niet terug voor lastige gesprekken en zoekt actief draagvlak om de stappen te maken die nodig zijn. Ook in relatie tot Flevoland en de regio Zwolle.

Verder vond de commissie zijn kennis van de lokale democratie, het openbare bestuur en zijn bevlogenheid om de vernieuwing ervan vorm te geven aansprekend. Zijn ruime ervaring in het ambt van burgemeester en zijn grote netwerk komen goed van pas bij de uitdagingen waar de gemeente voor staat. Gebben beschikt over ruime ervaring op het gebied van Openbare Orde en Veiligheid.

Koffie met taart
Gebben zelf is zeer enthousiast over de voordracht. Hij sprong naar eigen zeggen een gat in de lucht toen hij gebeld werd door de voorzitter van de vertrouwenscommissie, met de vraag "Spreek ik met de burgemeester van Dronten?". Gebben wil graag direct contact met de inwoners van Dronten: "Ik ben een burgemeester waarbij de deur letterlijk altijd openstaat. Ik ga hier doen wat ik ook al in Renkum deed. Ik prik iedere maand een inwoner van Dronten uit het telefoonboek en bel of ik op de koffie mag komen. Als dat mag, neem ik taart mee".

Niet van onbesproken gedrag
Jean Paul Gebben is niet van onbesproken gedrag. Volgens NRC kostte een stapavond met zijn zoon en diens vrienden Gebben in 2016 zijn baan als burgemeester van het Gelderse Renkum. Hij had te veel gedronken en was vergeten dat hij piketdienst had. Op sociale media verscheen destijds een foto waarop een meisje, een vriendin van zijn zoon, dicht tegen hem aan stond. De gemeenteraad van Renkum was 'not amused': Gebben had het ambt te zeer beschadigd. Gebben zei later over deze uitglijder: "Het had niet mogen gebeuren en al helemaal niet tijdens een piketdienst." Hij had zijn lesje geleerd: "Wat mij is overkomen, gebeurt mij nooit meer."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel