Gebben voorgedragen als nieuwe burgemeester

DRONTEN • Wo 6 februari 2019 | 21:10 • Woensdag 6 februari 2019 | 21:10

Jean Paul Gebben (54) is voorgedragen als nieuwe burgemeester van Dronten. Dat heeft de gemeenteraad woensdagavond unaniem besloten. VVD-er Gebben was tot een jaar geleden waarnemend burgemeester in Losser en was daarvoor burgemeester van Renkum.

In totaal hadden 28 kandidaten gesolliciteerd op de functie van burgemeester van Dronten. Het ging om acht vrouwen en twintig mannen. Burgemeester Aat de Jonge ging recent met pensioen. Ineke Bakker is waarnemend burgemeester tot de nieuwe burgemeester aantreedt. Gebben mag zich de komende tijd in zijn nieuwe functie onder meer gaan buigen over het nieuw te bouwen of te verbouwen gemeentehuis van Dronten.

'Zeer gemotiveerde en ervaren burgervader'
De gemeente noemt Gebben een "toegankelijke, zeer gemotiveerde en ervaren burgervader, netwerker en verbinder". De commissie zegt er alle vertrouwen in te hebben met Gebben de beste kandidaat in huis te halen. "Hij is iemand die zich met veel enthousiasme en betrokkenheid gaat inzetten voor de inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers van Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant, de regio en daarbuiten", aldus Paul Vermast, voorzitter van de vertrouwenscommissie.

Gebben was van 2007 tot 2016 burgemeester van de gemeente Renkum en van mei 2017 tot februari 2018 waarnemend burgemeester van de gemeente Losser. Hij studeerde bestuurskunde aan de universiteit van Twente.

Installatie in juni
Dat Jean Paul Gebben is voorgedragen, betekent niet automatisch dat hij ook al benoemd is tot de nieuwe burgemeester. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties draagt Gebben nu ook voor, waarna bij Koninklijk Besluit tot benoeming wordt overgegaan. Het is de bedoeling om de nieuwe burgemeester op 14 juni te installeren.

Onder meer op basis van een enquête onder de inwoners is vorig jaar een profielschets opgemaakt: Dronten zoekt een nieuwe pionier. In die profielschets gaf de gemeente aan dat het een burgemeester zoekt die betrokken is bij de inwoners. Sociaal met compassie voor de medemens. Economie moet op een tweede plaats komen en alle beslissingen moeten in belang zijn van de Drontenaar. Van de 28 sollicitanten is de Gebben door de vertrouwenscommissie geselecteerd als kandidaat die het meest voldoet aan deze profielschets.

'Deinst niet terug voor lastige gesprekken'
De vertrouwenscommissie van Dronten omschrijft Gebben als een dynamische, intelligente en ervaren bestuurder, met een pragmatische en zakelijke aanpak. Opvallend is zijn vlotte, frisse manier van communiceren. Hij deinst niet terug voor lastige gesprekken en zoekt actief draagvlak om de stappen te maken die nodig zijn. Ook in relatie tot Flevoland en de regio Zwolle.

Verder vond de commissie zijn kennis van de lokale democratie, het openbare bestuur en zijn bevlogenheid om de vernieuwing ervan vorm te geven aansprekend. Zijn ruime ervaring in het ambt van burgemeester en zijn grote netwerk komen goed van pas bij de uitdagingen waar de gemeente voor staat. Gebben beschikt over ruime ervaring op het gebied van Openbare Orde en Veiligheid.

Koffie met taart
Gebben zelf is zeer enthousiast over de voordracht. Hij sprong naar eigen zeggen een gat in de lucht toen hij gebeld werd door de voorzitter van de vertrouwenscommissie, met de vraag "Spreek ik met de burgemeester van Dronten?". Gebben wil graag direct contact met de inwoners van Dronten: "Ik ben een burgemeester waarbij de deur letterlijk altijd openstaat. Ik ga hier doen wat ik ook al in Renkum deed. Ik prik iedere maand een inwoner van Dronten uit het telefoonboek en bel of ik op de koffie mag komen. Als dat mag, neem ik taart mee".

Niet van onbesproken gedrag
Jean Paul Gebben is niet van onbesproken gedrag. Volgens NRC kostte een stapavond met zijn zoon en diens vrienden Gebben in 2016 zijn baan als burgemeester van het Gelderse Renkum. Hij had te veel gedronken en was vergeten dat hij piketdienst had. Op sociale media verscheen destijds een foto waarop een meisje, een vriendin van zijn zoon, dicht tegen hem aan stond. De gemeenteraad van Renkum was 'not amused': Gebben had het ambt te zeer beschadigd. Gebben zei later over deze uitglijder: "Het had niet mogen gebeuren en al helemaal niet tijdens een piketdienst." Hij had zijn lesje geleerd: "Wat mij is overkomen, gebeurt mij nooit meer."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (24)

 • Georgette

    Zo 10 februari Zondag 10 februari

  Wat was er dan mis met die andere sollicitanten? Hebben wij weer... want hadden we al niet eerder een heer die hem wel lustte?!!

  reageer
 • Mark

    Do 7 februari Donderdag 7 februari

  De nieuwe regel moet worden: Wie iets bestuurt, wat dan ook, een auto, een gemeente, een land, zou niet een alcoholist moeten zijn.

  reageer
 • Mark

    Do 7 februari Donderdag 7 februari

  Waarom reageer je dan op mij, impliceer je hiermee dat ik een biblebelt'er zou zijn (want je kan niet meer ongelijk hebben dan dat)
  Ps: Ik drink geen alcohol nee, logisch toch. Ik geloof ook niet in god, ik hou van logica. Jezelf vrijwillig vergiftigen met toxische stoffen staat niet per se op het lijstje met meest logische acties ooit.
  Tuurlijk, wel ooit eens gedronken, jaren geleden, maar nooit toen ik in een positie zat waarbij ik ook maar iets moest besturen en al helemaal geen stad of dorp. Eigenlijk bij elke voorbeeldfunctie is het volstrekt onlogisch en compleet idioot.

 • pieter de oude

    Do 7 februari Donderdag 7 februari

  Voor de "biblebelt" Dronten, wie zonder zonde is werpe de eerste steen.

 • guus

    Do 7 februari Donderdag 7 februari

  een naam prikken uit een telefoonboek, 1x per maand. ambtstermijn 9 jaar, dat is dan 108x geprikt.
  tjonge, jonge.
  maar goed, hij had in ieder geval kontakt met de bevolking.

  reageer
 • Frank

    Do 7 februari Donderdag 7 februari

  Gaat er niet om wie je bent maar om wie je kent.

  reageer
 • Gerten

    Do 7 februari Donderdag 7 februari

  Als Drontenaren moeten we hem voorlopig het voordeel van de twijfel maar geven.
  De toekomst zal leren of hij een zegen of een vloek is voor Dronten.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Heinz

    Do 7 februari Donderdag 7 februari

  Hij prikt een nummer uit het telefoonboek? Uit die oude troep en grote kans dat nummers niet meer in gebruik zijn.Of alleen 06-nummers in gebruik. Discriminatie?

  reageer
 • Piet

    Do 7 februari Donderdag 7 februari

  Dat wordt de komende jaren weer aanrommelen

  reageer
 • Kees

    Do 7 februari Donderdag 7 februari

  Met de juiste “vrinden” krijg je alles voor elkaar!

  reageer
 • Bertus

    Do 7 februari Donderdag 7 februari

  “Deinst niet terug voor lastige gesprekken”, criteria van niveau hoor! In heel flevoland was er niemand die dat kan. Maar gelukkig hebben partijen een klappertje met namen. Lid van een partij en ooit burgemeester geweest? Dan maakt je competenties of functioneren niet meer uit. Wat een aanfluiting dat openbaar bestuur!

  reageer
 • pieter de oude

    Do 7 februari Donderdag 7 februari

  Na drie kabinetten Rutte, waarbij alleen wordt gehandeld naar
  "EU" voorschriften, maakt het lokaal ook niets meer uit
  wie zo'n burgemeesterspost gaat bezetten.
  Trouwens, alleen al de gedachten aan de buffetten bij de
  opening van het vliegveld, maakt deze post wel aantrekkelijk.

 • Bert

    Do 7 februari Donderdag 7 februari

  Jammer dat het een VVD,er.is

  reageer
 • Kevir

    Do 7 februari Donderdag 7 februari

  Lijkt een beetje op: de enige kandidaat die we kunnen krijgen, de rest was al afgehaakt.
  Een VVDer en “de economie komt op de 2e plaats” jaja.

  reageer
 • Ekkenab

    Do 7 februari Donderdag 7 februari

  Hebben we niet eerder een burgemeester gehad ie graag een borreltje lustte?

  reageer
 • Jean

    Do 7 februari Donderdag 7 februari

  Kijken of hij wel luistert naar de inwoners. Geen verbouwing gemeentehuis maar wel een lidl in West. Dit is namelijk wat de inwoners willen. Ben benieuwd.

  reageer
 • Jan

    Do 7 februari Donderdag 7 februari

  Alweer iemand van de VVD, de machtspartij van Nederland. Als Drontenaar moet je hier niet gelukkig mee zijn.

  reageer
 • Wiebe

    Do 7 februari Donderdag 7 februari

  De gemeenteraad van Dronten heeft daar in meerderheid een duidelijk ander oordeel over.

 • Michel

    Wo 6 februari Woensdag 6 februari

  Wat vind ik dit ontzettend leuk voor Jean Paul, dat hij de 1e burger mag worden voor de Gemeente Dronten.

  De heer Gebben ken ik persoonlijk, omdat hij burgemeester was van de Gemeente Renkum (daar vallen de dorpen Doorwerth, Haveadorp, Oosterbeek, Renkum en Wolfheze onder) ten tijde dat ik inwoner was van het mooie dorp Doorwerth (midden in de bossen).
  Daarnaast sprak ik hem regelmatig bij zijn woning in Oosterbeek, tijdens mijn bezorgronde voor PostNL, en dat waren hele fijne en goede gesprekken.
  Hij was voor de Gemeente Renkum een goede burgemeester, die er echt was voor zijn inwoners, maar die je ook gewoon tegen kon komen in het winkelcentrum.
  Ik ken hem als een hartelijke man, en een goede bestuurder voor de Gemeente Renkum.
  Daarom kan ik ook echt zeggen: De inwoners van de Gemeente Dronten, krijgen een goede burgemeester aan hem!

  En de misstap dat hij deed, tijdens een avondje stappen op de Korenmarkt in Arnhem, moet je iemand kunnen vergeven, en zegt ook niets over de capaciteiten van iemand.

  Jean Paul, ik wens je veel goeds toe bij de Gemeente Dronten.

  En hopelijk kom ik je nog eens tegen in de oude binnenstad van Arnhem, mijn huidige woonplaats.

  reageer
 • Drontenaar

    Do 7 februari Donderdag 7 februari

  De binnenstad van Arnhem zal ie wel niet meer komen, daar beging hij dus de misstap

 • Heinz

    Do 7 februari Donderdag 7 februari

  Slijm, slijm!

 • pieter de oude

    Wo 6 februari Woensdag 6 februari

  Goed ingevoerd in het Haagse en Brussel,!! was een van de eisen,!! ??
  echter de VVD was als grootste partij gewoon aan de beurt, zoals vroeger
  het CDA als grootste flikte.

  reageer
 • Nopper

    Wo 6 februari Woensdag 6 februari

  Ik word niet heel vrolijk als ik die man google.

  reageer
 • Isaac

    Wo 6 februari Woensdag 6 februari

  Heel veel sterkte, Dronten!

  reageer
 • Marjo

    Wo 6 februari Woensdag 6 februari

  Zoveel sollicitaties en dan precies de verkeerde uitkiezen. Niet te geloven toch.

  reageer
 • Bakker

    Do 7 februari Donderdag 7 februari

  Zoveel positieve mensen op de wereld en dan precies de azijnpissers die reageren. Niet te geloven toch?

 • Haha

    Wo 6 februari Woensdag 6 februari

  U kent de andere 27 ook? Wonderlijk.

 • Ezther

    Wo 6 februari Woensdag 6 februari

  Brouwerij Pracht maar snel verhuizen naar Lelystad.

  reageer
 • D

    Wo 6 februari Woensdag 6 februari

  Zitten we weer in het zelfde schuitje.

  reageer
 • Drontenaartje

    Wo 6 februari Woensdag 6 februari

  Welkom in Dronten. Een goede tijd in Dronten gewenst! En dat u samen met de samenleving bouwt aan een mooier Dronten. Nogmaals alvast heel veel succes.

  reageer
 • Roos

    Wo 6 februari Woensdag 6 februari

  Per 1 oktober 2007 werd hij benoemd tot burgemeester van de gemeente Renkum. Op 18 april 2016 werd bekend dat hij zijn ontslag bij de Koning indient na een omstreden stapavond in het weekeinde van eind februari op de Korenmarkt in Arnhem. Hij had toen piketdienst, wat hij naar eigen zeggen vergeten was. Dat hij zich die avond ook nog eens in beschonken toestand bevond, was hem van de zijde van de gemeenteraad op heftige kritiek komen te staan. Nog diezelfde dag werd Hein Bloemen per 19 april benoemd tot waarnemend burgemeester.[2]


  Fijne burgemeester met zo’n achtergrond.

  reageer
 • Roos

    Do 7 februari Donderdag 7 februari

  Bertje
  Ja, ik ben van onbesproken gedrag. Zelfs nog nooit een bekeuring gehad.
  Een burgemeester is een voorbeeldfunctie.
  Niets meer en niet minder.
  Ik zet er dikke vraagtekens bij!!!!

 • Gebruiker

    Wo 6 februari Woensdag 6 februari

  Deze reactie is verwijderd door de redactie

 • Poldermens

    Wo 6 februari Woensdag 6 februari

  Is er écht geen betere foto te vinden van deze beste man? 😶

  reageer
 • Poldermens

    Wo 6 februari Woensdag 6 februari

  Blijkbaar wel. Gelukkig maar!

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert