Bewoners kunnen met Jolplein aan de slag

LELYSTAD • Zo 10 februari 2019 | 12:36 • Zondag 10 februari 2019 | 12:36

De gemeente Lelystad blijft het experiment buurtbegroting van nieuwe impulsen voorzien. Na initiatieven in de wijken Lelystad-Haven en Punter, wordt nu een project in de Jol in de steigers gezet. Het is de bedoeling dat bewoners de regie gaan voeren over de beoogde facelift van het Jolplein, dat achter het winkelcentrum ligt. De gemeente heeft een faciliterende rol. De buurt bepaalt wat er gebeurt.

'Betekenisvolle ruimte'
Volgens studenten van de Hogeschool Arnhem/Nijmegen kan het Jolplein transformeren van een nogal anoniem gebied naar een 'betekenisvolle ruimte'. Zij hebben met bewoners, winkeliers en vertegenwoordigers van scholen gesproken om de mensen in de wijk handvatten aan te reiken waarmee ze aan de slag kunnen. Daaruit kwamen twee ideeën naar voren: een kleinschalige herinrichting van het plein en een werkplaats met gereedschappen waar buurtbewoners kunnen klussen.

Kerngroep
Het idee achter de buurtbegroting is dat door bewoners een vorm van zelfbestuur te geven de binding in de wijk wordt versterkt. Betrokkenheid en verantwoordelijkheid worden groter als eigen ideeën worden verwezenlijkt, is de gedachte. Het project in de wijk Jol valt en staat bij de inzet van bewoners; zij bepalen of een project van de grond komt. Binnenkort wordt een kerngroep van inwoners samengesteld, die de activiteiten uitdraagt en de voortgang begeleidt.

Subsidies
De gemeente kan bij twee fondsen voor het project in de Jol subsidies aanvragen en zal zelf ook financieel participeren. Dit traject wordt pas ingezet als blijkt dat er voldoende draagvlak in de wijk is om het plan uit te voeren. Dinsdag praat de gemeenteraad over de buurtbegroting.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel