Brandbrief verloskundigen over lange aanrijtijden

URK • Ma 11 februari 2019 | 16:24 • Maandag 11 februari 2019 | 16:24

De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen slaat alarm over de ambulanceritten met zwangere vrouwen op Urk. Sinds de sluiting van de spoedeisende hulp van het ziekenhuis in Lelystad duurt die rit in de praktijk 50 minuten, meldt De Telegraaf. De maximale tijd die een rit van de wet mag duren, is 45 minuten.

De KNOV luidt de noodklok in een brief aan de Tweede Kamer. Bevallende vrouwen van Urk moeten nu naar Sneek, Heerenveen of Zwolle. "De acute verloskunde is nu verder weg, waardoor de reistijd fors is toegenomen", schrijven de verloskundigen. "De snelste reistijd in de nieuwe praktijksituatie ligt op 50 minuten. Dit kan vergaande consequenties hebben, voor zowel zwangere als barende vrouwen."

Sinds de sluiting van het ziekenhuis in Lelystad worden op Urk extra ambulances ingezet. Dat is volgens de verloskundigen niet afdoende. Ze vinden dat verantwoordelijk minister Bruins moet ingrijpen.

SP vraagt om spoedanalyse
SP-Tweede Kamerlid Henk van Gerven wil dat de minister opdracht geeft aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) om een spoedanalyse te doen naar de cijfers van de aanrijtijden. Van Gerven vraagt zijn collega-Kamerleden dinsdag hun steun kenbaar te maken voor de analyse, die de minister dan woensdag voorafgaand aan het overleg over ziekenhuiszorg beschikbaar moet stellen aan de Kamer.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel