Zang op Hemelvaart stopt

URK • Ma 11 februari 2019 | 22:24 • Maandag 11 februari 2019 | 22:24

Zang op Hemelvaart stopt na de komende editie. Het evenement op Urk wordt dit jaar voor de 50e keer georganiseerd. De organisatie vindt het mooi geweest en heeft besloten dat dit de laatste keer wordt. Tijdens het evenement treden vrijwel alle Urker koren op en komen veel psalmen, gezangen en geestelijke liederen voorbij. Duizenden mensen komen ieder jaar vanuit het hele land naar Urk om het koorconcert bij te wonen.

Er is in de afgelopen 50 jaar veel veranderd. In 1968 werd op Urk het 1000-jarig bestaan van het voormalig Zuiderzee-eiland gevierd. In de oude visafslag op de haven traden Urker koren op voor de Urkers. Dit concert was zo'n succes, dat werd besloten om het concert het jaar daarop opnieuw te houden. Zo is Zang op Hemelvaart ontstaan.

Een bestuur van vrijwilligers heeft het koorconcert daarna ieder jaar opnieuw georganiseerd. In 1998 werd het concert verplaatst naar de nieuwe visafslag. Sporthal de Vlechttuinen is sinds 2014 de locatie van het evenement. Henk Loosman denkt dat dit het keerpunt is geweest. "We werden toen een beetje gewoon en we waren uniek. Dat hadden we liever zo gehouden."

De laatste editie moet een bijzondere worden. "Er zijn plannen dat we het laatste concert op de haven kunnen geven, waar we begonnen zijn." De organisatie wil een tent neerzetten en de laatste editie van Zang op Hemelvaart goed afsluiten. "Het is nog niet zeker, maar het zou wel heel mooi zijn", zegt Loosman. Het evenement vindt plaats op donderdag 30 mei. Kaartjes zijn via de website te reserveren.

Omroep Flevoland maakt al enkele jaren opnamen en die zijn hieronder te zien:

2017

2018

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel