Vijf jaar cel voor overval op eigen vader

LELYSTAD • Di 12 februari 2019 | 14:19 • Dinsdag 12 februari 2019 | 14:19

Een 37-jarige man uit IJmuiden moet vijf jaar de cel in omdat hij in de zomer van 2018 zijn vader in Lelystad heeft overvallen. Dat deed hij samen met zijn vriendin. Zij kreeg een gevangenisstraf van twee jaar opgelegd, waarvan een jaar voorwaardelijk.

De man kwam met het idee om zijn vader te overvallen. Hij had naar eigen zeggen al jaren een moeizame relatie met hem. In de dagen voorafgaand aan de overval trof hij samen met zijn vriendin voorbereidingen, zoals het kopen van tie-wraps. Op de dag van de overval vermomde de vrouw haar vriend en reden ze samen naar de woning van het slachtoffer in Lelystad.

"I kill you"

— Verdachte

De vermomde zoon belde aan met een bos bloemen in de hand, terwijl zijn vriendin in de auto bleef wachten. Toen zijn vader de deur opendeed, werd hij direct op de grond geduwd, vastgebonden en op een stoel gezet. Daarbij heeft hij onder meer gezegd "I kill you". Het slachtoffer herkende direct de stem van zijn oudste zoon. Bij de overval zijn sleutels, een auto en portemonnee met inhoud meegenomen. Van het geld zou het duo drugs hebben gekocht.

Motief: financieel gewin
De man kreeg een hogere straf van de rechtbank omdat hij een grotere rol had bij de planning en uitvoering van de overval. Ook was hij degene die geweld heeft gebruikt. Het duo heeft puur uit eigen financieel gewin gehandeld en lijken zich op geen enkel moment te hebben afgevraagd wat voor impact hun handelen zou hebben op hun slachtoffer. De rechtbank rekent hen dit zwaar aan.

Verder stelt de rechtbank vast dat er bij de vrouw sprake is van een persoonlijkheidsstoornis en forse verslavingsproblematiek. Daarom moet zij na haar gevangenisstraf onder meer een klinische behandeling ondergaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel