Hertenvlees Oostvaardersplassen wordt duurder

FLEVOLAND • Ma 18 februari 2019 | 19:22 • Maandag 18 februari 2019 | 19:22

Het vlees van de afgeschoten edelherten uit de Oostvaardersplassen is duurder geworden. Dat laat de organisatie achter de website koopeenhert.nl weten. Via deze site wordt het vlees aan particulieren verkocht.

Per kilo is het vlees 2,5 euro duurder geworden. Een pakket van twee kilo kost nu net geen 65 euro en een pakket van vier kilo net geen 110 euro.

Ontweiden valt duurder uit
Volgens de verkoper is de prijsverhoging nodig omdat 'de arbeid rond het ontweiden van de edelherten een duurdere operatie blijkt te zijn voor Staatsbosbeheer dan dat zij initieel hadden begroot.' Daardoor vraagt Staatsbosbeheer nu meer voor de afgeschoten herten. Ontweiden is het verwijderen van de ingewanden van geschoten wild. Dat zorgt ervoor dat het vlees minder snel bederft.

Een woordvoerder van Staatsbosbeheer zegt tegen NOS dat ze niet goed konden inschatten hoeveel tijd en mensen ze aan de klus kwijt zouden zijn. "In het begin werden er per dag niet veel dieren afgeschoten, maar nu wel", aldus de woordvoerder. "De laatste weken waren acht man dagelijks aan het ontweiden." Dat duurt vijf tot tien minuten per hert.

Daarna moet het vlees bewaard worden in een koelcel, totdat de wildgroothandel het ophaalt. Het vlees moet daar nog twee weken rijpen, waarna het door een NVWA-toezichthouder moet worden gekeurd voor de verkoop.

257 herten verkocht
De eerste pakketten gingen vorige maand in de verkoop. Die waren binnen twee uur uitverkocht. Elke maandag gaat een nieuwe lading in de verkoop. Inmiddels is via de website het vlees van 257 herten verkocht. Van elk dier kan 18 tot 20 kilo vlees gehaald worden. Naar verwachting is de laatste verkoopronde op 1 april.

Naast de verkoop aan particulieren is het vlees ook beschikbaar voor de horeca. Een deel wordt gedoneerd aan voedselbanken. Staatsbosbeheer laat ook afgeschoten herten in de Oostvaardersplassen achter als voedsel voor andere dieren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel