'Karpers Oostvaardersplassen voelen zich thuis in Markermeer'

ALMERE • Ma 18 februari 2019 | 20:25 • Maandag 18 februari 2019 | 20:25

Zo'n 80 procent van de karpers die vorig jaar vanuit de Oostvaardersplassen zijn overgezet in het Markermeer, zwemt daar nog steeds. Dat is het voorlopige resultaat van een onderzoek van Sportvisserij Nederland.

Sportvisserij onderzoekt samen met onder meer Staatsbosbeheer en de provincie of het Markermeer een goed vervangend leefgebied is voor de karpers uit de Oostvaardersplassen. De vissen moeten daar weg, omdat het waterpeil in het natuurgebied wordt verlaagd. Dat is nodig om het riet in de Oostvaardersplassen weer te laten groeien, wat nodig is voor onder meer de vogels in het gebied.

Ideaal leefwater
Om te kijken of de karpers in het Markermeer blijven, zijn daar vorig jaar zeventig vissen met een zendertje uitgezet. Een overgrote meerderheid zwemt er dus nog steeds. Hoewel het onderzoek nog loopt, trekt Roland van Aalderen van Sportvisserij Nederland nu al de conclusie dat het ideaal leefwater is voor de karpers.

Als deze conclusie uiteindelijk overeind blijft, is het de bedoeling dat later dit jaar zo'n 150 ton vis uit de Oostvaardersplassen naar het Markermeer wordt verplaatst. Het onderzoek is rond de herfst afgerond.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel