Booteigenaren met handen in het haar door verdwijnen Haddock

ALMERE • Ma 18 februari 2019 | 21:38 • Maandag 18 februari 2019 | 21:38

De eigenaren van boten die nu nog liggen bij Jachthaven Haddock in Almere zeggen dat ze geen kant op kunnen met hun vaartuig. De haven verdwijnt om plaats te maken voor de Floriade. Alle ligplaatsovereenkomsten zijn daarom opgezegd; per 1 mei moeten de boten weg zijn. Op die dag wordt de grond overgedragen aan de gemeente.

Haveneigenaar Philippe van Thiel laat weten dat van ongeveer 350 bootbezitters de overeenkomst is opgezegd. De eigenaren hebben zich verenigd en schrijven de gemeenteraad dat ze vrezen 'tussen wal en schip te geraken.'

Waar laat je 350 boten?
Een plek vinden in andere havens is voor 350 boten niet te doen, zo zeggen ze. Die ruimte is er simpelweg niet. De andere havens in de stad zijn grotendeels vol en hebben lange wachtlijsten. De boten in de grachten van de stad leggen, is volgens de briefschrijvers ook geen optie. Ook hier speelt het grote aantal een rol, maar ze vrezen ook voor vandalisme.

Eén van de oplossingen die wordt aangedragen, is het tijdelijk uitbreiden van de al bestaande haven op de Noorderplassen West. Daar zouden de boten kunnen liggen terwijl Van Thiel werkt aan een nieuwe jachthaven. Hij zegt daarmee bezig te zijn. Ook hij heeft als locatie de Noorderplassen op het oog. Hoe snel de ligplaatsen daar te realiseren zijn, is niet duidelijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (21)

 • Jantje

    Wo 20 februari Woensdag 20 februari

  Velen hebben de klok horen luiden, maar weten niet waar de klepel hangt !
  Zo ook met de situatie van Haddock .
  Of je nu met de klok of de klepel een oordeel geeft , over één ding is iedereen het eens :
  De Gemeente Almere drukt de Flopperiade er koste wat koste door !
  Iedere inwoner van Almere krijgt daarvoor linksom of rechtsom de rekening gepresenteerd.

  reageer
 • Rien

    Wo 20 februari Woensdag 20 februari

  Beste mensen, stop met onzin commentaren die nog niet voor de helft ,of soms totaal niet correct zijn. Als je commentaar wil geven, verdiep je dan eerst in hoe het werkelijk zit.

  reageer
 • Robertine

    Vr 22 februari Vrijdag 22 februari

  weg met de floriade. kost ons alleen maar geld.

 • Kweenie maar

    Wo 20 februari Woensdag 20 februari

  Rien, jij gaat nu college geven ?

 • Floriade is veel menselijk leed

    Di 19 februari Dinsdag 19 februari

  Floriade creëert vele problemen.
  Verantwoordelijk zijn college/raad
  vvd van Garderen
  d66 Jan Lems
  groenlinks Jessica Kips en
  pvda Loes Ypma
  Deze personen hanteren de college slogan "Liefde voor Almere" maar in werkelijkheid zijn ze de oorzaak van vele conflicten en hebben zelfs hun eigen ex wethouder Herrema afgevallen.
  Liefde voor Almere ?
  Florade veel menselijk leed....

  dramt de Floriade door en scheept Noorderplassen, kinderzeilschool, ligplaatshouders, camping gasten en burgers met de (financiële) problemen op.

  Gang van zaken die ons mooie Almere niet waardig is.

  PS2019 stem Partij vd Dieren, SP, pvv; 50+

  reageer
 • dehaasman

    Di 19 februari Dinsdag 19 februari

  In de plannen voor de Floriade zat eenvoudigweg geen ruimte voor een jachthaven. Wel of niet eens met de komst van de Floriade, de geweldadige Gemeentemachine daverde voort dus dat Haddock zou verdwijnen was een kwestie van tijd en had je als booteigenaar al een paar jaar kunnen zien aankomen. Gewoon je kop in het zand steken en dan gaan piepen als het 5 voor 12 is geworden is wel een beetje dom. Een beroep doen op Noorderplassen?? Schei uit alsjeblieft, dat gebied heeft zijn portie al gehad met de verhuizing van de camping. In jachthavens aan het Gooimeer (Naarden, Huizen) Eemmeer, Veluwemeer en Zeewolde kun je zo terecht dus wat is het probleem

  reageer
 • Ikweeniehoor

    Di 19 februari Dinsdag 19 februari

  Haasman je begint je verhaal al met een feitelijke onwaarheid. De jachthaven was altijd al een onderdeel vd floriade. Alle tekeningen tonen dat aan.

 • thea

    Di 19 februari Dinsdag 19 februari

  in de planning van de floriade heeft tot nu altijd een jachthaven gestaan haddock heeft zelf de stekker eruit getrokken en de bootbezitters hebben het via de krant moeten vernemen en nu een ligplaats buiten almere zoeken is niet voor iedereen haalbaar als geen auto heb

 • Willem

    Di 19 februari Dinsdag 19 februari

  Hoe kortzichtig kun je zijn? De eigenaar van de jachthaven móet stoppen en zegt daarom op legale manier de contracten op! Dit zie je al meer dan een jaar aankomen, dus als boot bezitter weet je wat er staat te gebeuren. Als je zelf niks doet een geen actie onderneemt is het wel erg kinderlijk om de gemeente de schuld te geven.

  reageer
 • Jaanchi

    Do 7 maart Donderdag 7 maart

  Uiteindelijk is er maar 1 die van dit alles er het best uitspringt, de eigenaar van Haddock. Was gewoon een kwestie van afwachten en kans grijpen, net als de eigenaar van het wok-restaurant. De gemeenteraad slaapt namelijk nog steeds, bestuurders en hun vriendjes vullen ook nog steeds hun zakken en de Almeerse belastingbetaler mag dit alles betalen. Het kan in Almere.

 • Ikweeniehoor

    Di 19 februari Dinsdag 19 februari

  De gemeente beweerde dat een andere plek in almere oplosbaar was.

 • thea

    Di 19 februari Dinsdag 19 februari

  een jaar geleden kregen de boot bezitters te horen van haddock dat hij nooit zou verkopen en haddock zou blijven

 • laat alle reacties zien
 • Yvon

    Di 19 februari Dinsdag 19 februari

  Hoe de boten erbij lagen zoals ene Jos stelt weet ik niet. Wat ik weet is dat daar een man een bedrijf had , biten, restaurant, b&b en zo nodig weg moest voor de floriade. Dat hij zich daar met hand en tand tegen heeft verzet tot aan de raad van state aan toe. Dat als je een proces begint je altijd afwacht hoe het vonnis gaat luiden anders hoef je net zo goed geen rechtzaak te beginnen. Ik vind het schandalig dat je als bootbezitter en als hardwerkende ondernemer zo behandeld wordt en het veld moet ruimen.

  reageer
 • Ikweeniehoor

    Di 19 februari Dinsdag 19 februari

  En Hans insinueert totaal niet? Waar heb je de wijsheid vandaan dat iedereen jou wel moet geloven? Als je jaren niet weet hoe e.e.agaat aflopen ga je uiteraard niet meer investeren. Het kip en ei dilemma. Maar jij neemt het hem kwalijk en lijkt dat verband niet te zien.

 • Hans

    Di 19 februari Dinsdag 19 februari

  Hou nou op, hij deed al jaren geen flikker meer, liet alles verpauperen. Hardwerkend, laat me niet lachen, om de beste deal er uit te halen ja. Hij is prima behandeld door de gemeente al die tijd, maar wilde het onderste uit de kan. En daar moet de burger nu voor betalen. En dan ga jij nog goedpraten ook. Je weet totaal niet hoe het in elkaar steekt en maar roepen en insinuaties blijven aanvoeren.

 • Cross Mediaal bereikte

    Di 19 februari Dinsdag 19 februari

  "Hoe snel de ligplaatsen daar te realiseren zijn, is niet niet duidelijk"
  Nou, dat is dus duidelijk.

  reageer
 • R Bouma

    Di 19 februari Dinsdag 19 februari

  Al die boten op trailers zetten en het gemeentehuis er mee blokkeren tot ze met een zinnige oplossing komen.
  Die ambtenaren zijn niet goed wijs!

  reageer
 • Almeerse

    Di 19 februari Dinsdag 19 februari

  Ik ben zelf helemaal niet voor floriade.. maar de jachthaven had gewoon kunnen blijven bestaan, best nog levendig geweest een boot die tussen floriade vaart. Maarja zo snugger zijn ze nu ook weer niet bij de gemeente.

  reageer
 • Jos

    Di 19 februari Dinsdag 19 februari

  Levendig? De helft van de boten waren half gezonken en zagen er niet meer uit. Wat een grafzooi was het geworden. De eigenaar heeft het mooi voor elkaar, met miljoenen gevlucht. Klanten laten barsten en één Bertus die nog steeds denkt dat het door de gemeente komt. Hij had gewoon mogen blijven in de plannen. Iets kleiner, helemaal vernieuwd en op kosten van de gemeente.

 • Dirkje

    Di 19 februari Dinsdag 19 februari

  De mensen zullen er blij mee zijn wanneer er een haven in hun plassen komt. Maar niet heus. De bootjes varen nauwelijks op de binnenwateren dus het is ook niet noodzakelijk om ze hier te stallen. Het is gewoon vanwege de goedkopigheid.

  reageer
 • Karel

    Di 19 februari Dinsdag 19 februari

  Veel reageerders wijzen met hun vinger naar de booteigenaars, maar we weten allemaal wie hier de ware schuldige is, tevens kampioen ondernemers pesten.

  reageer
 • Karel

    Vr 22 februari Vrijdag 22 februari

  Goede aanvulling, Ikweeniehoor.

 • Ikweeniehoor

    Di 19 februari Dinsdag 19 februari

  Thea, je hebt het geheel mis. De haven was onderdeel van het floriade bidbook dat door college van wethouders en de gemeenteraad is geaccepteerd. Maar uiteindelijk stelde de gemeente onuitvoerbare eisen.

 • Karel

    Di 19 februari Dinsdag 19 februari

  Thea, ik denk dat Haddock slechts de woorden van de gemeente heeft doorgegeven, want de goede man is van alles beloofd. Achteraf allemaal mooipraterij en leugens.

 • thea

    Di 19 februari Dinsdag 19 februari

  niet alleen de gemeente maar ook haddock is schuldig want die heeft de bootbezitters belooft dat de haven zou blijven

 • Walking dead

    Di 19 februari Dinsdag 19 februari

  Inderdaad de gemeente en in die tijd dhr Herrema

 • Bertus

    Di 19 februari Dinsdag 19 februari

  De booteigenaren zullen, zoals zovelen, gehoopt/ verwacht hebben dat de gemeente het licht zou gaan zien en Haddock zou laten voortbestaan. Nu dat niet zo is begrijp ik hun probleem. Elders een plek zoeken betekent niet even kunnen gaan varen als je even tijd hebt, je moet immers eerst een eind rijden en de kans dat ze veel meer moeten gaan betalen is groot, dat kan ook niet iedereen opbrengen. De gemeente heeft weer eens geen boodschap aan de problemen die ze veroorzaken voor burgers.

  reageer
 • Erwin O

    Di 19 februari Dinsdag 19 februari

  Een luxe probleem

  reageer
 • Ikweeniehoor

    Di 19 februari Dinsdag 19 februari

  Een door de gemeente gecreeerdprobleem zult u bedoelen. Ook zo duurzaam als almeerders telkens buiten de stad hun bootje moeten opzoeken.

 • Bertus

    Di 19 februari Dinsdag 19 februari

  U hebt vast ook hobby's/liefhebberijen.Zou u het geen probleem vinden als u die door toedoen van de gemeente niet meer zou kunnen uitoefenen? U vindt een mooie vrijetijdsbesteding luxe?

 • Selma

    Di 19 februari Dinsdag 19 februari

  "Dan verkopen we de boot toch gewoon?".

  reageer
 • Klaas

    Di 19 februari Dinsdag 19 februari

  Ja als je nu pas gaat beginnen ben je wel laat.

  reageer
 • Thomas

    Di 19 februari Dinsdag 19 februari

  Onzin. Ze kunnen bij de honderden zo niet duizenden andere havens in Nederland terecht.

  Maar ja, als je maximaal een paar honderd meter wilt bewegen, zet je jezelf al snel vast.

  reageer
 • Ikweeniehoor

    Di 19 februari Dinsdag 19 februari

  De meesten zijn almeerders. Waarom zouden almeerders uit almere weg moeten als almere gewoon plek had ? En almere zelf die houd zich 'wijselijk' muisstil. Bizar.

 • Frits

    Di 19 februari Dinsdag 19 februari

  Domme mensen, ze wisten al lang dat Haddock zou verdwijnen. Nu gaan zeuren, lijkt meer een steunactie voor de ondernemer om zijn zin op een andere locatie door te drijven.

  reageer
 • Bertus

    Di 19 februari Dinsdag 19 februari

  Het is heel lang onduidelijk gebleven wat er zou gaan gebeuren. De enigen die dom zijn zijn degenen bij de gemeente die hier verantwoordelijk voor zijn, dom en arrogant.

 • Stevie

    Di 19 februari Dinsdag 19 februari

  Dat geeft wel heel veel recreatiedruk voor de Noorderplassen en aangrenzende Lepelaarsplassen. De bootjes zijn veelal te klein voor het Markermeer, met een beetje wind is het binnendijks blijven. Gezellig hoor met zijn allen dobberen op de binnenvijver van Almere.

  reageer
 • N.

    Di 19 februari Dinsdag 19 februari

  We kunnen ook stoppen met de bouw van de camping op Schateiland, scheelt weer een hoop recreatie...

 • Dr. Jake

    Di 19 februari Dinsdag 19 februari

  Ja hoor. Verpest de Noorderplassen naar (steeds). Eerst de camping en nu die lui daar heen verplastsen. “Je zou daar maar wonen” en je rust zien afnemen door al due extra lui.

  reageer
 • Boes

    Di 19 februari Dinsdag 19 februari

  Noorderplassen West is geen optie. Dat is te klein en zijn er gevorderde plannen om een strandje aan te leggen. De bewoners zitten er ook niet op te wachten. Jammer voor die booteigenaren, maar dit konden ze zien aankomen ipv wachten tot op t eind. Jammervan haddock. De gemeente had beter t terrein aan de overkant van de a6 kunnen ontwikkelen.

  reageer
 • Ikweeniehoor

    Di 19 februari Dinsdag 19 februari

  Te klein? Noorderplassen is groter dan weerwater.

 • Wow

    Di 19 februari Dinsdag 19 februari

  Nou dat is nieuws, precies waar de bewoners van de noorderplasseb al bang voor waren. Een jachthaven erbij op het strand bij de noorderplassen west.

  De gemeente heeft een jaar geleden de locatie al onderzocht. Dus dat is opnieuw de nutteloze gang naar de raad van state.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert