Flevoland extra hard getroffen door tandartsentekort
Flevoland dreigt de komende jaren extra hard getroffen te worden door het tekort aan tandartsen. In onze provincie werken relatief veel oude tandartsen die binnenkort met pensioen gaan. Ondertussen komen er te weinig jonge artsen bij. Daarvoor waarschuwt de beroepsvereniging van tandartsen, KNMT.
Landelijk gezien studeren er jaarlijks zo'n 240 nieuwe tandartsen af, maar houden er 300 op met werken. De KNMT pleit ervoor om meer mensen toe te laten tot tandheelkundige opleidingen. Het aantal studenten is door Den Haag aan een maximum gebonden. Ook al wordt besloten meer studenten toe te laten, dan nog zal het jaren duren voordat het tekort weer is ingelopen. Een opleiding duurt namelijk zes jaar.
Moeilijk om mensen te vinden
Eén van de Flevolandse tandartsen die tegen zijn pensionering aanzit is de 68-jarige Willem Koelewijn uit Urk. Hij is eigenaar van de praktijk Cool Dental Clinic. Hoewel hij zijn bedrijf nog niet wil overdragen, ziet hij wel dat het moeilijk gaat worden om een opvolger te vinden.
Naast het feit dat er überhaupt weinig tandartsen zijn is het volgens Koelewijn ook nog eens zo dat steeds minder tandartsen het zien zitten om een eigen praktijk te runnen. "Jonge tandartsen zijn over het algemeen niet erg bereid veel te gaan investeren. Veel mensen willen tegenwoordig gewoon hun dingetje komen doen, en 's avonds weer naar huis gaan. En alle sores eromheen van het ondernemerschap willen ze niet."
Spaanse of Duitse tandartsen
De schaarste op de tandartsenmarkt heeft Koelewijn aan den lijve ondervonden. Net zoals op veel andere plekken in het land werken er in zijn praktijk buitenlandse tandartsen. Op dit moment gaat het om Spanjaarden, voorheen waren het voornamelijk Duitsers. De instroom van buitenlandse tandartsen in Nederland neemt sinds de invoering van een verplichte taaltoets in 2017 overigens af. Koelewijn bevestigt dat taal soms een barrière kan zijn. "Maar het vakmanschap is er niet minder om," zegt hij stellig.
Grote ketens
Koelewijn denkt dat er de komende jaren veranderingen gaan optreden. De traditionele tandarts die zelfstandig een praktijk runt, zal grotendeels gaan verdwijnen. "Dus je krijg ketens. Mensen die zeggen: ik heb een gebouw en daar staan spullen in. En wij huren de tandartsen in."
Gevolg daarvan is dat de tandartsen daar niet eeuwig blijven zitten. "Een tandarts die je veertig jaar lang ziet, die sterft uit." Mensen moeten volgens Koelewijn rekening houden met het feit dat ze om de paar jaar een andere tandarts kunnen tegenkomen.
Dat is volgens de tandarts niet eens zo'n slechte ontwikkeling. "De één ziet dit, de ander ziet dat. Het is beter als er een wat bredere blik overheen gaat." De Urker is er duidelijk over: de éénpitter sterft uit.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Nieuwsoverzicht 20/09 | Betrokkenen schietpartij terug in huurhuis? • Meeste tienermoeders
FLEVOLAND • Vr 20 september • Vrijdag 20 septemberGoedenavond. Elke doordeweekse dag rond 19.00 uur informeren we je met dit nieuwsoverzicht over het belangrijkste en opvallendste nieuws van de dag. Met vandaag: • Veel tienermoeders • Emotioneel deba...
-
Vuurwapen gebruikt bij overval juwelier Almere, geen gewonden
ALMERE • Vr 20 september • Vrijdag 20 septemberEen juwelier in het centrum van Almere Stad is vrijdagmiddag overvallen. Bij de overval is gebruik gemaakt van een vuurwapen. Er vielen volgens de politie geen gewonden. De overval was rond 17:15 uur...
-
Zwerfafval opruimen in de pauze, deze studenten doen mee aan World Cleanup Day
ALMERE • Vr 20 september • Vrijdag 20 septemberTijdens de lunchpauze het terrein van de school zwerfafval vrij maken, dat deden studenten van de Aeres Hogeschool vrijdag tijdens World Cleanup Day in Almere. Die dag is bedoeld om aandacht te vragen...