Vogelbescherming tekent bezwaar aan tegen Warande

LELYSTAD • Do 21 februari 2019 | 14:29 • Donderdag 21 februari 2019 | 14:29

Vogelbescherming Nederland heeft juridisch bezwaar aangetekend tegen de bouw van de wijk De Warande in Lelystad. Die bouw tast het leefgebied van de blauwe kiekendief aan. Volgens de organisatie mist de gemeente de benodigde vergunning Wet Natuurbescherming, die de provincie zou moeten verlenen. Dat is niet gebeurd, omdat Lelystad geen compensatie heeft geregeld voor dat leefgebied, aldus de Vogelbescherming.

De Warande grenst aan de Oostvaardersplassen, de laatste broedplaats van de blauwe kiekendief op het vasteland. De vogel staat op de Nederlandse rode lijst; deze vogelsoort dreigt te verdwijnen uit ons land. De Vogelbescherming stapte in 2016 al naar de Raad van State om een compensatiegebied af te dwingen. Lelystad had toen een gebied van 14 voetbalvelden in gedachten, maar zou komen met een nieuw plan.

Bouw niet stilgelegd
De Vogelbescherming vindt dat dat gebied er al had moeten zijn daarom is nu juridisch bezwaar aangetekend tegen de weigering van de provincie om op te treden. Om de huiseigenaren niet te duperen, laat de organisatie de bouw voorlopig niet stilleggen. De juridische stap moet er vooral voor zorgen dat het nieuwe gebied voor de blauwe kiekendief snel wordt aangelegd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel