Provincie: ministerie moet rond vliegveld de feiten benoemen

FLEVOLAND • Do 21 februari 2019 | 18:56 • Donderdag 21 februari 2019 | 18:56

De Provincie Flevoland is kritisch over de manier waarop het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat communiceert over Lelystad Airport. Volgens de provincie moet het ministerie veel duidelijker wijzen op bepaalde feiten. Dat zou op dit moment onvoldoende gebeuren.

"Er wordt veel informatie over de uitbreiding van Lelystad Airport verspreid die niet altijd lijkt te zijn gebaseerd op feiten. Dat wakkert de onrust over de gevolgen van Lelystad Airport (onnodig) aan," zo schrijft de provincie. De passage is opgenomen in een brief die donderdag bij het ministerie is ingediend in verband met de inspraakprocedure rond de luchthaven.

Stop met de term 'laagvliegroutes'
De provincie wil ook dat de term 'laagvliegroutes' niet meer door het ministerie gebruikt wordt. Dit omdat er geen vaste definitie voor het woord zou bestaan. "Wij verzoeken u in het proces en in de communicatie over vliegroutes de term laagvliegroutes niet over te nemen, maar steeds feitelijk de minimale vlieghoogtes van de routes boven de gebieden waar gevlogen wordt."

Daarbij zou volgens de provincie aangegeven moeten worden dat in de praktijk de omstandigheden het vaak toelaten dat vliegtuigen eerder naar grotere hoogte te stijgen of juist later een daling in te zetten.

Economische schade
De provincie benoemt verder in haar zienswijze dat het van belang is dat de opening van Lelystad Airport niet nog meer vertraging oploopt. Uitstel zou niet alleen schade aan de economische ontwikkeling van Flevoland opleveren, maar ook nadelige gevolgen hebben voor de Metropoolregio Amsterdam en zelfs Nederland in zijn geheel.

De huidige inspraakprocedure rond de luchthaven eindigt donderdag. Er zijn vele duizenden reacties bij het ministerie binnengekomen.

'Onwettig'
Waar de zienswijze van de provincie slechts anderhalve pagina telt, presenteerden actiegroepen donderdagmiddag een bezwaar van maar liefst 218 pagina's. Daarin zetten ze uiteen wat er volgens hen mankeert aan de huidige plannen.

De Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL) stellen dat de opening van Lelystad Airport onwettig is en gebaseerd is op een foutief proces. SATL noemt de opening van het vliegveld slecht voor Nederland. In de kosten-baten-analyse van het ministerie zijn volgens de groep aantoonbare grove fouten gemaakt. "Realistische berekeningen laten zien dat die maatschappelijke effecten zelfs negatief zijn."

Reactie minister
De komende tijd zal het ministerie alle zienswijzen bestuderen. Minister Cora van Nieuwenhuizen komt vervolgens met een reactie waarin ze uitlegt wat ze met die reacties gaat doen.

De bezwaren van de actiegroepen:

De volledige zienswijze van de provincie:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel