Groene Kathedraal blijft behouden in huidige vorm

ALMERE • Do 21 februari 2019 | 20:35 • Donderdag 21 februari 2019 | 20:35

Landschapskunstwerk De Groene Kathedraal blijft behouden. De kunstenaar heeft zijn wens aangepast.

Het idee achter het kunstwerk van Marinus Boezem is altijd geweest dat het op natuurlijke wijze zou verdwijnen. Het werk bestaat uit 178 bomen, die in 1987 zo zijn geplant dat ze een levensgrote replica vormen van de kathedraal van de Franse stad Reims. Uiteindelijk zouden de bomen moeten omvallen om zo een ruïne te gaan vormen.

Storm en nieuwbouw zorgt voor verandering
Onder meer de januaristorm van vorig jaar heeft daar nu verandering in gebracht. Bij die stom vielen vijf bomen om, waardoor het verval eerder intrad dan verwacht. Daarnaast wordt er vlakbij de Kathedraal gebouwd aan Oosterwold. Hierdoor heeft het kunstwerk een andere functie gekregen dan waar het oorspronkelijk voor gebouwd is. Een werkgroep met mensen van onder meer Staatsbosbeheer en de gemeente Almere heeft zich vervolgens over de toekomst van het kunstwerk gebogen. En daar is dus uitgekomen dat het werk behouden moet blijven en de omgewaaide bomen vervangen moeten worden

'Kunstwerk behouden'
In september 2018 bezochten Marinus en Maria-Rosa Boezem het kunstwerk om de staat van de bomen van dichtbij te bekijken, en hierbij uitte de kunstenaar de wens om het kunstwerk te herstellen. Deze week is gestart met de voorbereidende werkzaamheden. Verschillende bomen worden gesnoeid en er wordt compost aangebracht in de bodem. Wanneer de omgewaaide bomen vervangen worden, is nog onduidelijk. Over de financiering daarvan moet nog worden gesproken in de gemeenteraad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel