Onderzoek met explosies in Almere en Zeewolde

FLEVOLAND • Zo 24 februari 2019 | 12:45 • Zondag 24 februari 2019 | 12:45

Energie Beheer Nederland (EBN) bekijkt of een stuk grond in Zeewolde en Almere geschikt is voor de winning van aardwarmte. Voor het onderzoek worden kleine ladingen explosieven gebruikt.

Bij het zogeheten seismisch onderzoek wordt een soort echo van de ondergrond gemaakt met behulp van geluidsgolven. In dit geval worden de geluidsgolven gemaakt door precies en gecontroleerd kleine ladingen explosieven te laten ontploffen op een diepte van ongeveer 20 meter. Door de weerkaatsingen van de geluidsgolven, krijgt EBN een beeld van de ondergrond en kan het bedrijf bepalen of de ondergrond geschikt is voor het winnen van aardwarmte.

Het opwekken van de geluidsgolven gebeurt deels in de avonden omdat het het beste werkt als er zo min mogelijk geluid in de omgeving is. Tijdens het werk met de explosieven kunnen omstanders ongeveer een uur lang om de paar minuten een lichte plof horen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd op een lijn van 35 kilometer tussen Utrecht en Almere. De werkzaamheden zijn afgelopen week gestart en duren tot ongeveer 20 maart.

Geothermie is niet nieuw in de provincie
In Almere werd al eens eerder onderzoek naar het gebruik van aardwarmte gedaan. Onderzoeksorganisatie TNO concludeerde dat de bodem van Almere in principe geschikt is voor ultradiepe geothermie. Bij deze vorm van aardwarmte wordt heet water uit de aarde opgepompt via een pijp van minstens vier kilometer. In Lelystad doet afvalverwerker HVC onderzoek naar de mogelijkheden van aardwarmte en in Luttelgeest kregen twee tuinders een miljoen euro van de provincie om naar aardwarmte te boren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (4)

 • Yvon

    Ma 25 februari Maandag 25 februari

  Waarom denkt men eigenlijk dat je maar ongelimiteerd door kunt gaan met de aarde leeg te zuigen, boren, trekken en ga zo maar door. Gaan we straks van flevoland het tweede groningen maken? Inmiddels me verder ingelezen ivm oppervlakkige geothermie en diepe geothermie. Eventuele voordelen en de nadelen. Ik stem tegen.

  reageer
 • Poldermens

    Ma 25 februari Maandag 25 februari

  Echt hè. Een beetje consuminderen schijnt niet meer te kunnen... Het is alleen maar hebben, hebben, hebben, meer, meer, meer.

 • jan

    Zo 24 februari Zondag 24 februari

  Dat dit maar zeer snel over het hele land gebeurt.
  We kunnen meer dan 30% van alle nodige energie/warmte uit de grond halen.
  En als we diep genoeg gaan 5km kunnen we ook electriciteit opwekken met stoom.

  Zie het als warmte wisselaars in de hete diepe bodem.

  reageer
 • Yvon

    Ma 25 februari Maandag 25 februari

  Geothermie kent ook risico's. Deze risico's zijn nooit goed uitgezocht. In de eerste plaats is de techniek duur, in de 2e plaats is er kans op aardbevingen, als je en rondje internet doet en leest wat een aantal hoogleraren daatover vertellen, schrik je. Dan hebben we nog de vervuiling. Deze treedt op als er per ongeluk iets wordt aangeboord of doordat er diep in de aarde zware metalen en radioactiviteit zijn en deze ook mee naar binnenkomen. Gevolg:sterke verontreiniging drinkwater,oppervlakte water. Daarbij kan het ons grondwaterpeil sterk aantasten. Het enige voordeel is geen co2 uitstoot. Het is zelfs niet duidelijk of geothermie ons altijd dezelfde warmte zal geven of uiteindelijk toch niet zo oneindig is. Ik begrijp werkelijk niet waarom ed risicovol iets doorgevoerd zou worden. We hebben het over klimaat en milieu. Als dit verkeerd gaat is erg geen milieu meer.

 • Peter

    Zo 24 februari Zondag 24 februari

  Annemarie Jorritsma is al de enige inwoner die van aardwarmte profiteert ,,, Jorritsma Bouw hè hoe kan het ook niet anders !!!

  reageer
 • Dhr. Maga

    Zo 24 februari Zondag 24 februari

  We zijn in Almere wel explosie gewend, met de knallen het gehele jaar door van illegaal vuurwerk, schietpartijen en opgeblazen geldautomaten.
  Dus geen probleem

  reageer
 • Gonny

    Ma 25 februari Maandag 25 februari

  Nou ja zeg........ Overdrijven is ook een vak!

 • michael

    Zo 24 februari Zondag 24 februari

  alsof er iedere dag een pinautomaat opblazen, schietpartijen en vuurwerk plaats vinden in Almere, je kan beter het toneel op !!

 • HK

    Zo 24 februari Zondag 24 februari

  Man, man, man, wat een positiviteit weer. U hóeft niet in Almere te wonen!

 • Rht.

    Zo 24 februari Zondag 24 februari

  He ja... Laten we het weer eens over vuurwerk hebben.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert