Onderzoek met explosies in Almere en Zeewolde

FLEVOLAND • Zo 24 februari 2019 | 12:45 • Zondag 24 februari 2019 | 12:45

Energie Beheer Nederland (EBN) bekijkt of een stuk grond in Zeewolde en Almere geschikt is voor de winning van aardwarmte. Voor het onderzoek worden kleine ladingen explosieven gebruikt.

Bij het zogeheten seismisch onderzoek wordt een soort echo van de ondergrond gemaakt met behulp van geluidsgolven. In dit geval worden de geluidsgolven gemaakt door precies en gecontroleerd kleine ladingen explosieven te laten ontploffen op een diepte van ongeveer 20 meter. Door de weerkaatsingen van de geluidsgolven, krijgt EBN een beeld van de ondergrond en kan het bedrijf bepalen of de ondergrond geschikt is voor het winnen van aardwarmte.

Het opwekken van de geluidsgolven gebeurt deels in de avonden omdat het het beste werkt als er zo min mogelijk geluid in de omgeving is. Tijdens het werk met de explosieven kunnen omstanders ongeveer een uur lang om de paar minuten een lichte plof horen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd op een lijn van 35 kilometer tussen Utrecht en Almere. De werkzaamheden zijn afgelopen week gestart en duren tot ongeveer 20 maart.

Geothermie is niet nieuw in de provincie
In Almere werd al eens eerder onderzoek naar het gebruik van aardwarmte gedaan. Onderzoeksorganisatie TNO concludeerde dat de bodem van Almere in principe geschikt is voor ultradiepe geothermie. Bij deze vorm van aardwarmte wordt heet water uit de aarde opgepompt via een pijp van minstens vier kilometer. In Lelystad doet afvalverwerker HVC onderzoek naar de mogelijkheden van aardwarmte en in Luttelgeest kregen twee tuinders een miljoen euro van de provincie om naar aardwarmte te boren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel