Strijd losgebarsten rond patiënt

LELYSTAD • Di 5 maart 2019 | 6:47 • Dinsdag 5 maart 2019 | 6:47

Het is niet goed als patiënten zelf achter hun medisch dossier aan moeten gaan, als ze willen overstappen naar een arts buiten Ziekenhuis St Jansdal in Lelystad. Dat vindt voorzitter Martine Visser van de Flevolandse Patiëntenfederatie (FPF). Patiënten hebben vrije artsenkeuze en moeten bij overstappen niet te maken krijgen met bureaucratische drempels.

St Jansdal is sinds vorige week de nieuwe eigenaar van het ziekenhuis in Lelystad, maar zij heeft niet alle zorg overgenomen. Het gevolg is dat enkele specialisten voor zichzelf beginnen. Zo hebben een reumatoloog, kaakchirurg, dermatologen en vier orthopeden aangekondigd zelfstandig door te gaan.

De curator stuurde patiënten van de reumatoloog vorige week een brief, waarin zij waarschuwde dat deze hun gegevens mogelijk op een oneigenlijke manier heeft bemachtigd. Zelf ontkent de arts dit.

Zorgaanbod Lelystad versplintert
De FPF betreurt het dat er een strijd om de patiënt is ontstaan en dat door de komst van meer klinieken het zorgaanbod in Lelystad versplintert. Het is belangrijk dat huisartsen en het ziekenhuis met elkaar korte lijnen onderhouden en goed samenwerken. Met meer zorgaanbieders wordt het onoverzichtelijk, zegt de FPF.

Tegelijk zijn patiënten niet verplicht om naar het nieuwe ziekenhuis over te gaan, ook al heeft St Jansdal vorige week alle 15.000 patiënten van MC Zuiderzee van de curator heeft overgenomen. Martine Visser benadrukt het recht op vrije artsenkeuze: "De patiënt kiest. Die heeft misschien een goede relatie met zijn dokter en wil deze houden. Dat lijkt mij een heel legitieme reden".

Goed kijken naar verzekering
De Patiëntenfederatie adviseert mensen die willen overstappen naar een zelfstandige aanbieder wel goed na te gaan wat de gevolgen zijn. Soms heeft de arts geen contract met een verzekeraar en wordt maar een deel van de kosten vergoed. Wisselen van verzekeraar of het aanpassen van het pakket kan dan helpen.

De FPF zegt de situatie de komende tijd nauwlettend in de gaten te houden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel