Brandweer redt ossen uit doorgezakte stalvloer

ENS • Zo 17 maart 2019 | 14:21 • Zondag 17 maart 2019 | 14:21

Drie ossen zijn zaterdag door de vloer van een stal in Ens gezakt. De dieren zijn door de brandweerkorpsen van Ens, Nagele, Zeewolde en Kampen uit hun benarde positie bevrijd. Een dierenarts hield tijdens de redding de gezondheid van de dieren in de gaten.

Toen de brandweer van Ens bij de melkveehouder aankwam, werd meteen duidelijk dat het een hele klus zou worden. De dieren konden bevrijd worden met een speciale 'koetakel' van brandweer Zeewolde. Deze takel kan boven het gat worden gezet. Met kettingen en banden die onder het dier door gaan, kan het opgehesen worden. De brandweer van Nagele hielp daarbij.

Lees verder onder de foto


Dikke mest
Het bevestigen van de banden ging niet zonder slag of stoot. De brandweerlieden zijn in zogeheten waadpakken met adembescherming de gierkelder in gegaan om de banden om te doen. Omdat de dikke mest in de kelder tot boven de navel kwam, was dat een heel zware klus. Het kostte de brandweer de nodige tijd om de eerste gecastreerde stier uit het gat te tillen.

Lees verder onder de foto

Omdat ossen wilder en gevaarlijker zijn dan koeien werd besloten om de resterende twee dieren omhoog te takelen met een hulpverleningsvoertuig uit Kampen. Dit voertuig heeft een kraan, zodat de dieren van iets veiliger afstand uit de gierkelder gehaald konden worden.

Al met al is de brandweer vier uur bezig geweest. De ossen bleven ongedeerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel