Adema en Vermast: 'Journalisten moeten aangifte kunnen doen'

FLEVOLAND • Ma 18 maart 2019 | 22:59 • Maandag 18 maart 2019 | 22:59

Burgemeester Ina Adema van Lelystad en GroenLinks-raadslid Paul Vermast van Dronten willen dat gemeente, politie en Openbaar Ministerie gaan onderzoeken of er aangifte gedaan kan worden tegen personen die journalisten van Omroep Flevoland hebben bedreigd.

De afgelopen maanden zijn diverse journalisten van de regionale omroep bedreigd. In de meeste gevallen lukte het niet om aangifte te doen, omdat volgens de politie 'bedreiging' te moeilijk te bewijzen zou zijn. Volgens hoofdredacteur Allard Berends is het belangrijk dat dit wel gebeurt. "Als je geen aangifte doet, kan je niet iemand vervolgen. Een rechter moet kunnen oordelen: er is een grens overschreden."

Volgens Berends gebeurt het steeds vaker dat journalisten van zijn omroep worden bedreigd. "De bedreigingen variëren van journalisten die lastig worden gevallen op het moment dat ze klaar staan voor een live-bijdrage tot cameramensen die bierflesjes en bakstenen naar zich toe krijgen gegooid. Het is echt een groot probleem."

Verslaggever belaagd met vuurwerk
Een verslaggever van Omroep Flevoland werd vorige week maandag ernstig gehinderd tijdens zijn werk toen hij verslag deed van ongeregeldheden op Urk. Zijn apparatuur werd uit de camera-auto gehaald en er werd een rookbom in de wagen gegooid. Hem werd door tientallen Urker jongeren duidelijk gemaakt dat hij het dorp moest verlaten. Er werd ook knalvuurwerk naar hem toegegooid. De Volkskrant schreef daarop een artikel.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel