Ongeregeldheden op Urk, verslaggever belaagd met vuurwerk

URK • Ma 11 maart 2019 | 20:13 • Maandag 11 maart 2019 | 20:13

Een groot aantal politieagenten moest maandagavond ingrijpen vanwege ongeregeldheden op Urk. Daarbij werden ook politiehonden ingezet.

Aanleiding voor het oproer was een vechtpartij aan de Richel, in de buurt van snackbar Willem de Boer. Bij de vechtpartij zou rond 18:00 uur een vrouw gewond zijn geraakt. Meer dan honderd Urker jongeren kwamen op de vechtpartij af. Later verplaatste de groep jongeren zich naar de Noorderpalen.

Op videobeelden op sociale media zijn agenten te zien die met de wapenstok in de aanslag lopen. Een aantal straten werd ontruimd en was tijdelijk afgezet. Ook werd er vuurwerk afgestoken. Burgemeester Pieter van Maaren noemt de ongeregeldheden "volstrekt ontoelaatbaar".

Verslaggever belaagd met vuurwerk
Een verslaggever van Omroep Flevoland werd het werken onmogelijk gemaakt. Zijn apparatuur werd uit de camera-auto gehaald en er werd een rookbom in de wagen gegooid. Hem werd door tientallen Urker jongeren duidelijk gemaakt dat hij het dorp moest verlaten. Er werd ook knalvuurwerk naar hem toegegooid.

Hoofdredacteur Allard Berends noemt het heel ernstig dat het werken zo onmogelijk wordt gemaakt. ''Die mensen moeten gewoon met hun poten van onze verslaggever en spullen afblijven.'' De omroep doet aangifte. Berends heeft inmiddels een gesprek gehad met de burgemeester.

''Die mensen moeten gewoon met hun poten van onze verslaggever en spullen afblijven.''

— Allard Berends, hoofdredacteur Omroep Flevoland

Geen aanhoudingen
Volgens de politie dreigde de situatie uit de hand te lopen aan de Noorderpalen. Agenten uit Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle werden ingezet om te helpen. De politie heeft gebruik moeten maken van de wapenstok. Een woordvoerder zegt dat er nog niemand is aangehouden. Wel zal er nog nader onderzoek worden gedaan naar de aanleiding van het incident en eventuele strafbare feiten die gepleegd zijn.

Tot 22:00 uur waren er nog wel veel jongeren op de been rond de Noorderpalen. Volgens de politie zijn er diverse brandjes gesticht.

Niet geschoten
Volgens berichten op sociale media zou de politie ook waarschuwingsschoten hebben gelost. Volgens een woordvoerder van de politie is daar geen sprake van en waren de knallen afkomstig van het vuurwerk dat werd afgestoken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel