Urker (19) vrijgesproken voor aandeel in rellen

URK • Do 24 oktober 2019 | 22:51 • Donderdag 24 oktober 2019 | 22:51

De politierechter heeft een jongeman uit Urk vrijgesproken voor zijn rol tijdens de ongeregeldheden begin dit jaar op Urk. De 19-jarige werd ervan verdacht op 11 maart een huis te zijn binnengedrongen en de bewoonster te hebben mishandeld. Maar volgens de rechter is er te weinig bewijs.

De officier van justitie had 100 uur werkstraf geëist waarvan de helft voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Zelf zegt de Urker dat hij wel bij de rellen aanwezig was maar dat hij niemand heeft mishandeld. Hij zegt ook niet te weten wie dan wel de dader is. Volgens de rechter 'voelt dat niet goed'. De officier van justitie heeft twee weken de tijd om in beroep te gaan.

Vechtpartij
Die avond was er eerst een vechtpartij tussen twee jongeren aan de Richel, vlak bij snackbar Willem de Boer. Daar kwamen meer dan honderd Urkers op af. Later ging de groep naar het bewuste huis aan de Noorderpalen. De politie moest de grote groep met een wapenstok uit elkaar drijven. Na de rellen heeft de politie de toegangswegen tot het dorp moeten afsluiten omdat er signalen waren dat mensen de confrontatie wilden zoeken met de Urkers.

Eind juni werd een andere Urker veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur omdat hij na de oproer een filmpje had gemaakt waarin hij een pistool laat zien en zegt "Je gaat kogels eten vriend!". Een derde verdachte is door de kinderrechter veroordeeld tot een werkstraf van 50 uur en het betalen van een schadevergoeding. Deze 14-jarige jongen heeft bekend betrokken te zijn geweest bij de vechtpartij.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel