120 uur taakstraf voor 'Je gaat kogels eten vriend!'

URK • Wo 26 juni 2019 | 13:40 • Woensdag 26 juni 2019 | 13:40

De 21-jarige Jan V. uit Urk is woensdagochtend door de politierechter in Lelystad veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur. Dit vanwege het maken van een filmpje waarin hij een pistool laat zien en zegt "Je gaat kogels eten vriend!" Hij maakte de video in maart, toen het dagenlang onrustig was op Urk. V. zegt spijt te hebben van het filmpje en noemt het de stomste tien seconden van z'n leven.

Aanleiding voor de ongeregeldheden op 11 maart was een ruzie tussen twee jongeren aan de Richel, in de buurt van snackbar Willem de Boer. Meer dan honderd Urker jongeren kwamen op de vechtpartij af. Later verplaatste de groep jongeren zich naar het huis van één van de twee aan de Noorderpalen. Daar zou een Urker in de woning de moeder hebben mishandeld.

In WhatsApp-groepen verscheen later een filmpje waarin een Urker oproept om de zoon van de vrouw aan te pakken. De verdachte dreigde met een pistool en zei: "Souf, ik heb een berichtje voor je man. Je gaat kogels eten vriend!"

Alleen voor vrienden
Jan V. vertelde de rechter woensdag dat hij het filmpje alleen voor zijn vrienden heeft gemaakt. Hij verstuurde het in een WhatsApp-groep met acht bekenden. V. zegt niet verwacht te hebben dat het filmpje verder verspreid zou worden. Het was bedoeld als grap en hij kende de jongen die hij bedreigde niet persoonlijk.

"Als het alleen binnen onze eigen vrienden WhatsApp-groep was gebleven zaten we hier nu niet."

— Jan V. over zijn filmpje

Het wapen - een gasdrukpistool - heeft V. gekocht in Duitsland toen hij daar met zijn broer vuurwerk kocht. Van de verkoper zou hij gehoord hebben dat het geen probleem was om dit ook in Nederland in huis te hebben liggen.

Het oordeel van de rechter is gelijk aan de eis van de officier van justitie. Naast de 120 uur taakstraf heeft V. een voorwaardelijke celstraf van 1 maand gekregen. Dat betekent dat als hij binnen 2 jaar weer de fout ingaat hij alsnog de cel in moet.

Rechtszaak mishandeling uitgesteld
Naast Jan V. verscheen woensdag ook de 19-jarige Evert K. voor de rechter. Hij wordt ervan verdacht de moeder van Soufyan te hebben mishandeld door haar te slaan. Daarnaast zou hij geroepen hebben "Ik kom voor je moeder en Souf: die moeten vandaag dood."

K. ontkent echter degene te zijn die heeft geslagen. "Ik was aanwezig en dat was niet goed van mij. Maar ik zou ten alle tijde geen moeder slaan, want ik heb zelf ook een moeder," zo vertelde hij de rechter.

De rechtbank besliste dat er een aantal getuigen gehoord moeten worden, waardoor de inhoudelijke behandeling van deze zaak pas op 25 oktober verdergaat.

Verslaggever Koen Peeters was bij de rechtzaak aanwezig.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel