Columnist Elfie Tromp wordt niet vervolgd door OM

URK • Di 23 april 2019 | 10:47 • Dinsdag 23 april 2019 | 10:47

Columnist Elfie Tromp wordt niet vervolgd voor haar uitspraken op Radio 1. Dat meldt het Openbaar Ministerie. Op 14 maart sprak Tromp zich in een column uit over de ongeregeldheden op Urk. Daarin zei ze onder meer dat wat haar betreft de dijken doorgestoken mogen worden om Urk terug te geven aan de zee.

Volgens het OM valt de gehele tekst onder vrijheid van meningsuiting, waarbij de uitlatingen zijn gedaan in het kader van het maatschappelijk debat. Het OM stelt dat de journalistieke vorm prikkelend en satirisch bedoeld was en dat de uitspraken werden gedaan in een maatschappelijke context.

Het OM heeft ook gekeken of uitlatingen in de column zijn aan te merken als opruiing, maar heeft geconcludeerd dat ze niet aan die kwalificaties voldoen.

Op Urk was er veel ontsteltenis over de column van Tromp. Inwoners riepen via social media op om aangifte te doen. In totaal werden er op het politiebureau zo'n 150 meldingen gedaan tegen de columnist.

Burgemeester Pieter van Maaren van Urk respecteert de beslissing van het OM. Tromp reageert op Twitter dat de burgemeester een lesje vrijheid van meningsuiting krijgt. Ze zegt dat ze een paar gekke weken heeft gehad en dat ze heel blij is dat hier nu het laatste woord over is gezegd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel