Burgemeester onderzoekt juridische stappen na column

URK • Vr 15 maart 2019 | 9:50 • Vrijdag 15 maart 2019 | 9:50

Burgemeester Pieter van Maaren van Urk is in gesprek met het Openbaar Ministerie over de juridische mogelijkheden tegen de uitspraken van columniste Elfie Tromp. Zij stelde in haar column op Radio 1 voor het voormalige eiland terug te geven aan de zee. Dit naar aanleiding van de ongeregeldheden begin deze week.

''Sommige stukken van Nederland zijn zo door en door rot dat ze maar het beste teruggegeven kunnen worden aan de zee. Wat mij betreft mogen ze de dijken alvast doorsteken bij Urk. Jammer van de gerookte paling, maar beter voor de rest van het land'', aldus Tromp.

Juridische stappen
Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat onderzocht wordt wat de meest effectieve manier is om te reageren. Aangifte ligt volgens de woordvoerder voor de hand, maar Urk wil kijken of er ook andere opties zijn. Daarbij wordt gedacht aan de Raad voor de Journalistiek of juridische stappen tegen het bestuur en directie van de NPO. ''Je hebt natuurlijk vrijheid van meningsuiting en persvrijheid, maar hier wordt een hele bevolkingsgroep over één kam geschoren en de verdrinkingsdood toegewenst'', aldus Eef de Vries van de gemeente Urk.

Social media
Ook inwoners roepen elkaar via social media op om aangifte te doen. Zij vinden de column aanzetten tot haat en delen een link naar een online aangifteformulier. Volgens de gemeente stromen de aangiftes bij de politie binnen.

Op 20 en 23 maart kunnen mensen zonder afspraak aangifte doen op het politiebureau op Urk. Die aangiftes worden dan gebundeld.

'Te walgelijk voor woorden'
Geert Wilders reageerde in WNL Goedemorgen Nederland ook op de column. Hij noemde de uitspraken 'te walgelijk voor woorden' en vindt dat Tromp zo alleen maar olie op het vuur gooit.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel