Stembureaus in de provincie open tot 21.00 uur

FLEVOLAND • Wo 20 maart 2019 | 8:27 • Woensdag 20 maart 2019 | 8:27

Vandaag kunnen kiesgerechtigden tot 21:00 uur stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschapsverkiezingen.

De meeste stembureaus gingen om 7:30 uur open. Bij de stations Almere Muziekwijk en Almere Centrum konden inwoners al vanaf 6:00 uur terecht. En die voorzien in een behoefte, zegt Pim Schultz, voorzitter van het stembureau bij station Almere Centrum. "We merken dat er tussen 06.00 en 09.00 uur hier veel kiezers zijn. Dat zouden mensen kunnen zijn de we later op de dag missen."

Veel belangstelling is er vandaag ook bij stemmen in de Poldertoren in Emmeloord. Vorig jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen kon ook al gestemd worden in de markante toren in het hart van de stad.

Bijzondere stemlocaties
Verspreid over de provincie zijn er verschillende bijzondere locaties waar gestemd kan worden. Dat kan bijvoorbeeld bij Gemaal Wortman aan de Oostvaardersdijk. Burgemeester Ina Adema van Lelystad, Commissaris van de Koning Leen Verbeek en dijkgraaf Hetty Klavers brachten daar vanmorgen hun stem uit. De Poldertoren in Emmeloord is vandaag ook weer een stemlocatie.

De leden van de Provinciale Staten die vandaag gekozen worden, kiezen op 27 mei via zogeheten getrapte verkiezingen de leden van de Eerste Kamer. De nieuwe Eerste Kamer wordt op 11 juni geïnstalleerd. De Provinciale Statenleden benoemen ook het dagelijks bestuur van de volksvertegenwoordiging op provinciaal niveau: Gedeputeerde Staten.

Er kan ook gestemd worden voor de waterschapsverkiezingen. Het algemeen bestuur van een waterschap is vergelijkbaar met de gemeenteraad bij een gemeente. Dit algemeen bestuur stelt het beleid van het waterschap vast en controleert of het dagelijks bestuur dat beleid goed uitvoert.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel