Poldertoren krijgt toch een grote opknapbeurt

EMMELOORD • Di 3 oktober 2023 | 6:05 • Dinsdag 3 oktober 2023 | 6:05

De gemeenteraad van Noordoostpolder heeft unaniem besloten tot een grote opknapbeurt van de Poldertoren in Emmeloord. De raad stemde in met het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om de toren grondig te renoveren en te verbouwen.

Dat betekent dat de toren waterdicht wordt gemaakt en dat de technische installaties worden vernieuwd. Maar het betekent ook dat de toren geschikt wordt gemaakt voor incidenteel gebruik en de verhuur van ruimten aan commerciële partijen. De toren moet ook weer toegankelijk worden voor inwoners om naar het uitkijkplateau te kunnen gaan.

Wethouder Toon van Steen is blij met het besluit. "De toren is en blijft zo het symbool van eenheid." De gemeenteraad van Noordoostpolder had lange tijd grote moeite met de nodige investeringen in de Poldertoren. Afgelopen voorjaar bleek dat de renovatie van de toren ruim een miljoen euro duurder zou uitpakken dan gedacht. Dat kwam omdat de bouwkosten sterker waren gestegen dan gedacht.

De partijen in de raad wilden die extra investering niet zo maar doen. Wethouder van Steen werkte daarop 6 varianten uit voor de aanpak. Die verschilden zodanig van elkaar dat bij de ene variant enkel het hoognodige werd gedaan om de toren als monument in stand te houden tot aan de meest dure variant waarbij de toren geschikt zou worden gemaakt voor incidenteel gebruik en de verhuur van ruimten voor commerciële partijen.

Vernieuwing brandweerkazernes
Het leek er op dat een meerderheid van de gemeenteraad geen extra geld in de toren wilde stoppen. Diverse partijen gaven aan liever te kiezen voor een andere besteding van het benodigde geld van ruim 1 miljoen euro zoals de vernieuwing van brandweerkazernes in de kernen. Dat de raad nu toch kiest voor de duurste variant heeft alles te maken met een bijdrage uit Den Haag. Het Rijk trekt namelijk 1,1 miljoen euro uit voor de 'urgente restauratie' van de Poldertoren in Emmeloord. Het geld komt uit een extra potje van in totaal 15 miljoen euro om het opknappen van grote monumenten te steunen. Ook drie andere gebouwen in het land krijgen geld uit het potje, zoals de Bovenkerk in Kampen.

''Het is fijn dat we op deze manier kunnen helpen. Het zijn bijzondere monumenten die we voor deze en volgende generaties willen behouden'', schrijft staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media aan de Kamer.

Cultuurhistorisch centrum
Die bijdrage van het Rijk heeft de raadsleden ervan overtuigd om toch te durven kiezen voor de meest ingrijpende opknapbeurt van de toren. De gemeenteraad nam bij de stemming over de renovatie van de toren ook een motie aan van D66 en Cu/SGP. Die motie roept het college op de mogelijkheid te onderzoeken van de komst van een cultuurhistorisch centrum in de Poldertoren. Dat centrum zou dan vorm moeten geven aan de kennis, kunde en belangstelling over de ontstaansgeschiedenis van de Noordoostpolder. Zo zou het centrum archieven moeten gaan huisvesten.

De keuze van de gemeenteraad om de Poldertoren ingrijpend te gaan verbouwen is goed nieuws voor twee commerciële partijen. Hotel Restaurant Grandcafé 't Voorhuys kan aan de slag met hun plannen om hotelkamers in de Poldertoren te gaan maken. En architectenbureau KHV-architecten kan verder werken aan hun wens om kantoor te houden vanuit de Poldertoren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel