Rijk geeft ruim 1 miljoen voor 'urgente restauratie' Poldertoren

EMMELOORD • Di 26 september 2023 | 23:27 • Dinsdag 26 september 2023 | 23:27

Het Rijk trekt 1,1 miljoen euro uit voor de 'urgente restauratie' van de Poldertoren in Emmeloord. Het geld komt uit een extra potje van in totaal 15 miljoen euro om het opknappen van grote monumenten te steunen. Ook drie andere gebouwen in het land krijgen geld uit het potje, zoals de Bovenkerk in Kampen.

''Het is fijn dat we op deze manier kunnen helpen. Het zijn bijzondere monumenten die we voor deze en volgende generaties willen behouden'', schrijft staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media aan de Kamer. Daarin staat ook dat het geld bedoeld is voor restauraties 'met een hoge bouwkundige urgentie.' Het is onduidelijk waarom daar in het geval van de Poldertoren sprake van is.

Waar de 1,1 miljoen precies voor gebruikt wordt is niet helder. Wethouder Toon van Steen laat in een korte reactie weten blij te zijn met de financiële bijdrage van het Rijk. "We gaan de komende dagen onderzoeken wat het effect van deze Rijksbijdrage is op de vraag naar extra geld aan de raad voor de verbouwing van de toren."

Geld verdubbelen
Het is de bedoeling dat de gemeente en de provincie de 1,1 miljoen euro verdubbelen, laat de staatssecretaris weten. Of de gemeente Noordoostpolder en de provincie Flevoland dat inderdaad doen, is niet duidelijk. De provincie kon nog geen reactie geven.

In Noordoostpolder is al lange tijd discussie over de toekomst van de Poldertoren. Wethouder Toon van Steen kwam met zes scenario's voor de Poldertoren. Recent bleek een ingrijpende verbouwing van de Poldertoren het niet te gaan halen. Die zou te veel kosten. Daarom zou gekozen moeten worden voor een sobere opknapbeurt, maar de gemeenteraad moet daar nog een beslissing over nemen.

Maandag staat het onderwerp opnieuw op de raadsagenda.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel